Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Här är Samsungs superlur

 |  Publicerad 2013-03-15 11:19  |  Lästid: 2 minuter

I natt, på ett event i New York inför vilket förhandshajpen hade nått Apple-nivåer, visade Samsung upp sin nya supertelefon Galaxy S4. Så här ser den ut:

De huvudsakliga specsen är i linje med de hos Android-konkurrenterna, som i nuläget får anses vara Sony Xperia Z och HTC One. Galaxy S4 har en fem tum stor full-hd-skärm, 4g och antingen 16, 32 eller 64gb inbyggd lagring. Resten av specifikationerna finns här.

Mer intressant finns att hämta på mjukvarusidan. Samsung har nämligen lyckats klämma in en smått absurd lista med funktioner i S4. Det mesta låter lika onödigt som coolt. Här är mina favoriter:

Smartscroll/Smartpause

Det här är lite freaky. Samsung hävdar att S4:an håller koll på huruvida dina ögon är riktade mot skärmen eller någon annan stans. Tittar du bort så pausar den automatiskt pågående filmuppspelningar. Håller du ögonen på skärmen kan du skrolla text genom att bara luta telefonen lite försiktigt. Återstår att se hur det funkar i praktiken, men det låter ju väldigt sci-fi.

Air gesture

Touchscreen? Pff! Med Galaxy S4 räcker det att hovra fingrarna ett par milimeter ovanför skärmen för att svepa runt ikoner eller kika i mappar. Resultatet blir sannolikt ett slags pekskärmens motsvarighet till att föra muspekaren över en knapp men inte klicka, vilket är en riktigt smart idé.

S Health

Koppla ihop din Galaxy S4 med ett Samsung S Band och resultatet blir en träningscoach som vet nästan obehagligt mycket om dig. S Band är en pulsklocka och en stegräknare, men mäter även saker som luftfuktighet, temperatur och hur mycket du rör dig i sömnen. Även blodsockerhalt och blodtryck ska den känna av, säger Samsung, hur nu det ska gå till.

Smart switch

Det värsta med att byta telefon är att behöva tanka över alla sina bilder, filmklipp, kontakter och dylikt. Inte sällan gör tillverkarna detta onödigt krångligt, förutom när det handlar om att synka med en av deras egna, nyare modeller. Samsung lovar att Galaxy S4 rår på det där utan problem. Programmet Smart Switch, som körs på din pc eller Mac, ska kunna plocka all relevant data ur din gamla mobil och snabbt tanka över den till din nya Galaxy S4.

Att döma av bilderna är utseendet mer eller mindre identiskt med tidigare Samsung-lurar i serien. Jag har aldrig gillat dem. De är för plastiga och känns inte i närheten av lika gedigna som exempelvis HTCs eller Googles egna modeller. Men att döma av försäljningssiffrorna – Samsung är världens i särklass största mobiltillverkare med mer än 215 miljoner sålda telefoner under 2012 – är det många som inte håller med mig. Gillade du Galaxy S3 lär du gilla den här, med andra ord.

Galaxy S4 ska dyka upp i butik i april, säger Samsung. Så. Någon som är sugen?

/Daniel (@danielg0ldberg)

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar