Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Hajpade post-apokalyptiska Fallout 4 släpps idag – här 6 favoritsaker från första dagen!

fallout4

Är du chef på ditt jobb och undrar varför flera av dina lite nördigare anställda är sjuka just idag så heter den plötsligt utbrutna åkomman Fallout 4. I dag släpptes nämligen detta post-apokalyptiska spel – som i senaste Café även utsågs till höstens allra mest emotsedda och hajpade spel! Det saknar inte skavanker men kan ändå rekommenderas alla fans, om du bara har tid…

* * *

Vi är inne i årets mest intensiva spelperiod då otaliga storspel släpps, vilka mycket väl kan få effekter på förhållanden, hushållens och samhällets ekonomi och trender inom barnafödandet om sisådär nio månader. Hur ska man annars hinna med Halo 5: Guardians, Call of Duty: Black Ops III, Rise of the Tomb Raider, Star Wars Battlefront och Need for Speed för att bara nämna fem – utan att göra vissa nödvändiga kompromisser med livet i övrigt?

Annons

fallout4_garage

Spelet, som släpps till Playstation 4, Xbox One och PC, påminner om Fallout 3 (2008) och Fallout: New Vegas (2010), snarare än något av seriens tidigare, mer obskyra utgåvor. Men det märks också att utvecklarna Bethesda fått ny livsluft av sina andra spel som The Elder Scrolls: Skyrim (2011).

Fallout 4 utspelas i ett post-apokalyptiskt Boston där ett mycket otryggt samhälle håller på att byggas upp av de överlevande. Du vaknar upp ensam i ett skyddsrum där du varit nedfryst under hundratalet år efter en stor nukleär katastrof. Det roligaste med Fallout 4 är att upptäcka den stora, vackra världen, träffa folk, liera sig med några och skjuta huvudet av många andra av dem.

Spelet har snygg art direction men grafiken känns ofta gammaldags, med dåliga animeringar och bristande detaljer. Särskilt de mänskliga ansiktsuttrycken är undermåliga, snarast värdiga ett tio år gammalt spel. Det förekommer buggar, bristfällig artificiell intelligens och mycket annat att gnälla om, men det lär säkert komma patchar och moddar för att rätta till bristerna. Och när man väl försjunker i världen bortser man från många skavanker.

Det finns hela tiden något att göra och händelser i omgivningen pockar på din uppmärksamhet om du skulle vara sysslolös. Det gör spelet realistiskt och gripande, och Fallout 4 rekommenderas trots allt alla fans av de två föregående spelen i serien.

Här är Cafés sex favoritgrejor från första dagen i spelet!

 

1. Conan O’Briens recension

2. Slåss i realtid eller ultrarapid

fallout4_combat
Striderna funkar dels som vilket actionspel som helst: sikta och skjut. Men via systemet V.A.T.S. så kan man strida mer som i ett rollspel. Tiden bromsar då ned och du kan välja att sikta på en viss kroppsdel och se vilken procentuell chans du har att lyckas med din attack. Det är helt orealistiskt så klart, men kan vara praktiskt i många situationer.

Att spela som ett vanligt actionspel är också kul, framför allt då det finns så många olika sätt att bygga om sina vapen på. Du kan plocka upp och bära med dig orimligt mycket bråte och använda olika prylar för att förbättra vapnen. Detta gör du på olika verkstäder där du också kan lagra undan skräp som du samlar på dig.

 

3. Utforma utseende och egenskaper

Du kan utforma ditt utseende i stor detalj, och inte bara så tjusigt som möjligt utan med blemmor, sår och brännskador. Genom att fördela karaktärspoäng på sex olika egenskaper som styrka, intelligens, smidighet med mera, så blir det stor skillnad i hur du klarar olika situationer. Det finns många teorier om vilka egenskaper som ska prioriteras men vårt enkla råd är att lägga en handfull poäng på karisma tidigt.

Du verkar kunna strunta i mycket av den krångliga rollspelsmekaniken och att bygga baser, för att fokusera på att springa runt, äventyra och skjuta. Det kommer nog inte bli en lika djup och rolig spelupplevelse men funkar för den stressade.

 

4. Skaffa dig en kompanjon

fallout4_dog
Du börjar tomhänt och naken men träffar tidigt i spelet på en herrelös schäfer som blir din kompis och snabbt visar sig vara en värdefull följeslagare som skyddar dig från attackerande jätteinsekter. Den är även ett gott sällskap som du – förhoppningsvis – månar om.

Vid det hus du bodde i före smällen svävar fortfarande din artiga butler-robot som också hjälper dig. Om du valt ett vanligt engelskt namn på din karaktär kommer denne kalla dig vid ditt rätta namn, men även vissa öknamn som ”Fucker” och ”Assface” funkar.

 

5. Använd mobilen som din Pip-Boy

fallout4_pipboy
I spelet bär du en Pip-Boy, en uråldrig minidator runt ena handleden, för att kolla en primitiv karta, fixa med dina prylar och egenskaper med mera. Med hjälp av smartphone-appen Fallout Pip-Boy kan man slippa göra detta inifrån spelet, och istället använda mobilen som en så kallad ”second screen”. Där finns också en del enkla arkadspel som du träffar på i datorer ute i Fallout-världen, till exempel Donkey Kong-liknande Red Menace.
Ladda ned Pip-Boy till iOS
Ladda ned Pip-Boy till Android

 

6. Upptäck gammal fin musik

Sånggruppen The Ink Spots har alltid förekommit i Fallout-spelen med oförglömliga evergreens som I Don’t Want to Set the World on Fire. Den hörs fortfarande i Fallouts radio medan du travar runt i den ödelagda civilisationen, men också Andrews Sisters, Bing Crosby, olika jazz, jump blues och rock’n’roll-artister och ett par fantastiska låtar med nukleärt tema, som Uranium Rock.

Naiviteten i 40- och 50-talets populärmusik, om en strålande framtid, kontrasterar effektfullt mot spelets olyckliga verklighet med just en sådan. Lyssna på några av låtarna på Spotify medan du väntar på att spelet ska laddas ned och installeras!

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar