Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Gör iPhonen till systemkamera, vattentät eller bara enklare att hålla i

Tre smarta iPhone-tillbehör som gör din mobil vattentät, en mer mångsidig kamera, eller bara enklare att hålla i och titta på.

* * *

lifeproof_sprangskiss

1. Skydda luren med Lifeproof Fre

En serie vattentäta skal som finns till iPhones 4:or och 5:or, Samsung Galaxy S3 och S4 med flera prylar som kan behöva skyddas mot väta, stötar, köld och smuts. Skalen finns i två varianter där Fre har helt omslutande skydd och Nüüd har skärmen fri. Vi har testat Fre till iPhone 5 och inte funnit något att klaga på.

Annons

De är klassade efter IP68 vilket innebär att man ska kunna vara under vatten upp till två meter i en timme – typiskt snorklande i tropikerna alltså. Detta har vi pga tidsbrist/ekorrhjul inte kunnat testa men typisk svensk höst innebär ju ungefär samma vattenmängd som en lång dusch och det testet har skalet klarat bra utan läckage.

Tänk emellertid på att först testa vattentätheten utan telefon i, för att säkerställa att packningen inte är skadad eller något annat fabrikationsfel. På vårt exemplar var passformen i plastens gjutning inte perfekt, med ett par små glapp mellan de två olika skalhalvorna, men det har inte inneburit läck.

För att ansluta hörlurar ingår en propp och sladd som man skruvar i – tänk på att denna förlängning i kontakten med hörlurspluggen i sig inte vattentät. Samt att med sladden i (utan hörlurar, vilket säkert är läget unde 80% av en vanlig dag) så tror telefonen att du pratar i headset vilket leder till förvirrade samtal första två gångerna.

I och med att det nu sitter ett tunt plastskal framför skärmen och kameralinsen skulle bilderna kunna bli sämre men där har vi inte märkt något avgörande skillnad. Att det blir ett litet glapp mellan skal och skärm kan dock göra att man måste trycka till lite extra på skärmen för att ens avsikt ska gå fram, till exempel blir det oftare än annars tok vid sms med missade mellanslag, och när man plåtar kan extra hårt tryck resultera i överdrivet skak och suddigt resultat.

Uppdaterat: För dem med nya iPhone 5S finns ett skal som gör att också fingeravtrycksläsaren funkar!

Finns i mängder av färger, kostar 700 kronor och är ändå ett bra köp för den som inte har sportfilm-intresse på nivå med GoPro och andra sådana kameror (se för övrigt hit!)

 

lifeproof

* * *

cellpholder_sergelstorg

2. Svenska uppfinningen Cellpholder

Svenskpåhittade och patenterade Cellpholder, av tre värmländska bröder, är ett fäll- och justerbart stativ och en greppmojäng i metall, som fästs på baksidan av telefonen (av vilken typ som helst) och sedan kan justeras på en rad olika sätt.

Konstruktionen är tredelad, tung och känns gedigen. Dels är den till för att ge ett säkrare grepp och minimera risken för att telefonen tappas. Detta uppfylls framför allt när man är ute och går och läser något i stökig storstadsmiljö (och visserligen beter sig som en idiot), däremot så gör ju greppet naturligt att bara tummen blir fri för navigering och att skriva med. Vilket för undertecknad fungerar mindre bra.

Det andra användningsområdet, som stativ, funkar enkelt och bra. Det är lätt att hitta ett par olika vinklar såväl liggande som stående – praktiskt både på resa och kontoret som en andra skärm medan man skrivbordsjobbar.

Cellpholder finns i diverse detaljhandel men också att beställa från deras hemsida för 300 spänn.

cellpholder

* * *

olloclip

3. Kameralinsen Olloclip 4-in-1

Ett företag som gör diverse kameralinser och tillbehör för mer mångsidigt mobilplåtande. Med senaste 4-IN-1-linsen erbjuds nu vidvinkel (dubblar vad telefonens standardkamera tar in), fisheye (runt 180°) och två olika makrolinser (10x och 15x).

Vi har inte hunnit testa 4-IN-1 men av tidigare erfarenheter brukar det vara smidigt att byta lins och ge ett gott fotoresultat. Funkar såväl till iPhone 4 som 5 samt iPod Touch om nån fortfarande har en sådan. Finns i silver, svart eller rött. Släpps i slutet av november i Sverige och kommer då att kosta 700 kronor.

olloclip_detalj

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar