Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Gör dina egna mp3:or med bättre ljud!

sander_van_de_heide

Under förra veckans besök i Wisseloord-studion i Holland träffade Digitalt-bloggen bland andra mastringsteknikern Sander Van De Heide, som föreläste och demonstrerade med ljudexempel vad mastringsprocessen gör för musiken.

Annons

När man mastrar ljud tar man alltså den färdigmixade musiken och använder olika equalizers, kompressorer och andra prylar för att paketera musiken för konsumtion, så att den låter bra i alla typer av högtalare, hörlurar, datorer och radioapparater.

Den rådande trenden (som på engelska benämns The Loudness War), går ut på att maximera snittvolymen på en låt för att den ska framstå som konkurrenskraftig i det kommersiella radioskvalet. Vilket verkligen förstör musikens själ, nyanser och detaljer.

Han bjöd även på detta proffstips på hur du själv kan digitalisera musik från dina cd-skivor med bättre resultat än vad du sannolikt erfarit tidigare, eller vad du kan få genom streamingtjänsterna eller iTunes.

Steg 1: Rippa cd-skivans musik i wav- eller aiff-format med full kvalitet, i t ex iTunes kommer du åt detta under Inställningar > Allmänt > Importinställningar

Steg 2: Sänk den rippade musikens volym med t ex 1 decibel med program som Audacity (laddas ned här!)

Steg 3: Konvertera filerna till mp3 eller aac med önskad kvalitet, helst högsta möjliga så klart. Släng wav-filerna!

Skälet är att konverteringsprocessen behöver utrymme uppåt för att kunna skapa komprimerade ljudfiler och med maxvolym så är hela ljudkorven liksom full och programmet får kompromissa och en massa andra detaljer som var lite svåra att begripa… Men lita på mig, det hörs på resultatet!

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar