Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Googles tunna argument: Samsung Chromebook och Acer C7

 |  Publicerad 2013-04-09 14:55  |  Lästid: 3 minuter

Efter en helg med en Chromebook finns två slutsatser att dra. Den ena är att det fungerar helt okej, trots att operativsystemet bara är en webbläsare. Den andra är att argumenten för att byta från Windows eller Mac OS X inte är starka nog.

Vi tar det från början. I dagarna börjar bärbara datorer med Googles operativsystem Chrome OS säljas i Sverige. Företagets övergripande mål i tillvaron är att vi alla ska sluta använda våra hårddiskar och vanliga program och övergå helt till webben. Det betyder Gmail (eller någon konkurrent) istället för ett mejlprogram, ett byte många av oss gjorde för flera år sedan. Men också Google Docs (numera Drive) istället för Word och Pixlr eller webbaserade Photoshop Express istället för vanliga Photoshop. Och på sin höjd webbaserade Need for Speed istället för andra spel.

Två modeller skickades till Digitaltbloggens högkvarter: Acer Chromebook C7 och Samsungs motsvarighet, som kort och gott heter Samsung Chromebook.

Samsung Chromebook

Acer C7

Hårdvaran gör inte mycket väsen av sig. Samsungmodellen är snäppet tunnare, men ger inte den rigida metalliska känsla som pressbilderna ger sken av. Trots en design som uppenbart är lånad från Macbook Air känns den något ranglig. Snarare är det Acer C7 som imponerar, inte minst med tanke på att den dessutom är 700 kronor billigare.

Acer till vänster, Samsung till höger.

Ändå måste det sägas att hårdvaran duger, vilket är allt man kan hoppas på i den här prisklassen. Acer C7 kostar 2300 kronor i Sverige. Samsung Chromebook går loss på omkring 3000 kronor, eller 3500 kronor för modellen man kan trycka in ett sim-kort i och ständigt vara 3G-uppkopplad. Och ärligt talat är det mer eller mindre ett måste – en Chromebook utan uppkoppling är som kärlek utan kyssar. Visst kan en del webbtjänster köras i offlineläge, men det har en bit kvar innan det kan jämföras med vanliga program.

Samsung är silver, Acer är grå.

För vi ska inte låta oss luras att Chrome OS är något annat än ett stympat operativsystem. Det må kännas modernt att hantera allt man gör på webben istället för på sin hårddisk, men det klarar vilken dator med en webbläsare som helst. Skillnaden är att en Chromebook inte mäktar med någonting annat.

Då återstår priset som argument. Rimligtvis ska en laptop som gör mindre även kosta mindre, vilket de också gör. Men skillnaden är liten. Det går att få en bärbar budget-pc för 3000 kronor, lika mycket som modellen från Samsung kostar (mindre om du vill ha 3G-stöd, och vad då – vill du leva utan kyssar?). Acer C7 är visserligen billigare, men skillnaden är bara några hundra kronor.

Chrome OS är ett radikalt nytt sätt att tänka kring vad ett operativsystem ska vara, men det krävs mer för att locka bort mig från min Macbook Air. För att väga upp begränsningarna i mjukvaran måste hårdvaran vara mindre och lättare, priset rejält mycket lägre, eller allra helst både och. Något lite billigare och nästan lika bra duger inte. Ridå till nästa hårdvarugeneration.

/Linus (@LinusLarsson)

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 00:17