Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Googla som en spion. En riktig spion.

National Security Agency gillar Google. Myndigheten är ungefär för USA vad FRA är för Sverige, men ligger bra många pinnhål högre sett till resurser och teknisk kunskap. När någon intygar att ett säkerhetssystem är nära nog perfekt brukar det kompletteras med ett ”alltså, NSA kan nog knäcka det, men…”

Annons

Därför är det lite gulligt att de tydligen använder vanliga sökmotorer som Google för att hitta uppgifter om främmande stater.

Det framgår av ett 600 sidor lång dokument som nyligen offentliggjordes. Dokumentet heter ”Untangling the web” och liknar en bok i upplägget. Egentligen skulle det inte nå allmänheten, men någon lyckades trixa med reglerna och nu kan det laddas hem från NSA.gov (pdf).

Mycket handlar om specialsökningar för att hitta dokument som lagts ut av misstag. Till exempel Excel-filer på ryska sajter som innehåller lösenord. Eller sydafrikanska dokument som är ”classified”. Bloggen Threatlevel har valt ut dessa och ytterligare några exempel.

Inget av det här är några nyheter. Exakt samma information kan hittas på andra ställen på nätet. Men det är faktiskt ingen dum introduktion till lite mer avancerad research på nätet. Och den som vill grotta ner sig i NSA:s metoder får trevlig läsning.

/Linus (@LinusLarsson)

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar