Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Gärna nätneutralitet på marken, men förbjud streaming på flyget!

norwegian_wifi

Jag glömde: Ingen nätneutralitet på flyget!

En annan aspekt på bandbredd och nätneutralitet råder i luften.

Man får eventuellt lite större lust och mer tid över för att kämpa för grundläggande friheter om man kan få något vettigt gjort timmarna instängd i en trång, dyr bar på 10 000 meters höjd.

Annons

Där finns det all anledning att prioritera trafiken – fast omvänt:

Förbjud högintensiva nöjestjänster där bandbredden inte räcker till!

Flygplans-nätverken (baserat på mina högst subjektiva upplevelser) fungerar i regel mycket, my—, c—, my—cket dåligt. När man skruvar sig i den försenade flygstolen så är det för sent, och de som hann först med att fiska fram iPaden efter att lampan med säkerhetsbältet släcktes ja, de försöker nu streama film. Kanske samma tecknade som barnet bredvid redan sett varje dag hela senaste året.

Nätkapaciteten äts upp för alla som bara behöver ansluta och få iväg ett par modesta textmejl om dagens jobb, eller ett meddelande om just förseningen till dom som väntar vid destinationen.

Eftersom flygbolaget inte kan räkna med att vi som passagerare ska visa hänsyn, lämna företräde, hålla igen lite, jobbar de nu på olika sätt att förändra wifi-upplevelsen.

Southwest Airlines i USA försöker tackla problemet genom att erbjuda lokal streaming av nöjen från en server på flygplanet, för tidsfördrivarna, medan affärsresenären kan köpa en wifi-tjänst för att förhoppningsvis få ett lite mer tillförlitligt Internet i luften (enligt Wall Street Journal).

Har du bra erfarenheter av in-flight wifi? Vilket bolag? Vilket flygplan? Och några särskilda tricks?

Foto: Norwegian (som inte ensamma ska pekas ut för otillförlitlig wifi i luften, de var först att erbjuda tjänsten i Europa och ska ha all cred för det)

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar