Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Gamlingar tycker till om Grand Theft Auto V som släpps i morgon

gta5_1

I morgon släpps Grand Theft Auto V och de plötsliga höstförkylningarna orsakade av dagens svala regn gör att många måste stanna hemma från arbetet. Jag lyckas inte bädda in denna men här är en länk till en ny trailer för Blaine County, spelets stora bonnvischa-område.

Annons

Uppdatering: Nu på eftermiddagen börjar det trilla in recensioner.
Här ett par: Wired, Gamespot, IGN, Gamereactor.

GTA V är dels världens dyraste spelprojekt (med en budget på 170 miljoner pund enligt en skotsk dagstidning), men det kan ses som årets största händelse i nöjesindustrin över huvud taget. Nämn en större film eller en artist som kommer att släppa en platta som kanske så många som 25 miljoner människor kommer att köpa innan årsskiftet – vilket prognoserna talar om?

Innan recensionerna börjar välla in kan vi lyssna på vad ett gäng amerikanska gamlingar tycker om spelets koncept:

Och så en lite längre gameplay-trailer:

GTA V är det femtonde spelet i serien om man räknar alla expansionspaket och bärbara versioner. Vi listar milstolparna i serien:

gta1

Grand Theft Auto (1997)
Tidigare samma år kunde man meja ned gångtrafikanter i Carmageddon men det första GTA-spelet gjorde ändå något helt nytt, i ovanifrån-perspektiv och med en öppen värld utan strikt story. Expansionspaketet London, 1969 får anses vara en onödig parentes.

gta2

Grand Theft Auto 2 (1999)
Fortsatte i samma stil, med ovanifrån-perspektiv, men i takt med att datorernas 3d-grafikkort blev allt vanligare (minns ni 3dfx och PowerVR?) så kunde grafiken utvecklas lite, lite grann.

gta3

Grand Theft Auto III (2001)
Första riktiga 3d-spelet i serien och en radikal omgörning och den slutliga definitionen av GTA-konceptet, som fått de flesta att glömma seriens begynnelse. Inspirerade till otaliga andra sandlåde-och gangsterspel, från rena kopior som True Crime: Streets Of LA till Mafia, Mercenaries, Just Cause och Saints Row.

gta_vicecity

Grand Theft Auto: Vice City (2002)
Utspelades i ett 80-tals-Miami, med tydlig Miami Vice-vibb, tidstypisk musik och blev det årets mest sålda spel. Kritiserades för rasism och försökte göras till syndabock av dataspelshataren Jack Thompson, advokat för en tonåring som skjutit tre poliser till döds.

gta_sanandreas

Grand Theft Auto: San Andreas (2004)
Det andra ”expansionspaket”-spelet till GTA III kan man säga, som först släpptes exklusivt till PlayStation 2 och blev konsolens mest sålda spel någonsin. Här var det gängkrig i en variant av Kalifornien med städer inspirerade av Los Angeles, San Fransisco och Las Vegas.

gta4

Grand Theft Auto: IV (2008)
Denna gång i New York. Första spelet som på riktigt var gjort för de nya konsolerna Xbox 360 och Playstation 3, och kanske det viktigaste spelet under hela denna snart gångna era.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar