Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Gamern som blev boss: Nintendos VD Satoru Iwata död vid 55 års ålder

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-07-13 13:24  |  Lästid: 2 minuter
satoru_iwata

Nintendos VD Satoru Iwata har avlidit vid blott 55 års ålder, och Digitalt passar på att stämma in i hyllningskören till mannen som lett Nintendo genom de senaste 13 spännande åren.

* * *

Visserligen anses Wii U vara en flopp relativt sett, men det kan man inte säga om föregångaren Wii – som varit en enorm succé för Nintendo och influerat spelmarknaden i stort. Under senaste året har Nintendo presenterat en satsning på mobila spel, samt varslat om en helt ny konsol, NX, men vem som tar över VD-posten och hur framtiden blir är självklart för tidigt att säga.

Iwata jobbade först som programmerare på HAL Laboratory, en av Nintendos spelstudior, från början av 80-talet och var där bland annat upphovsman till Kirby-serien. När han tillträdde som Nintendos fjärde VD, 2002 och i samma veva som GameCube hade lanserats, var han den första att inte tillhöra Yamauchi-släkten. Det sägs att han även som Nintendo-chef hjälpte till handfast som programmerare, bland annat på GameCube-versionen av Super Smash Bros.

2005 sammanfattade Iwata sig själv med orden:

”På mitt visitkort är jag företagsledare. I mitt huvud är jag spelutvecklare. Men i mitt hjärta är jag gamer.”

satoru_iwata_gif

Under hans ledning tog Nintendo snabba kliv framåt med DS som ersatte GameBoy, och senare vidareutvecklades med de olika 3DS-modellerna. Och inte minst Wii som ersatte GameCube med en tydlig ny riktning in i framtiden, där GameCube kändes som en lite visionslös, pragmatisk kompromiss.

Under dessa år experimenterade Nintendo, oftast med mycket lyckat resultat, med tidigare rätt obeprövade nya koncept som pekskärmar, 3D och rörelsestyrning – som alla tillverkare nu sysslar med i någon utsträckning.

Han odlade en mjuk och småfestlig bild av sig själv via de direktsända filmerna i Nintendo Direct-serien, som en personlig och direkt kommunikation med spelköparna, och även med Iwata Asks där han intervjuade spelmakarna.

Nintendo valde i år att inte hålla en traditionell presskonferens vid E3-mässan i Los Angeles, i stället visades en film upp med med Satoru Iwata, Shigeru Miyamoto och Reggie Fils-Aime som muppar. Ganska långt från Sonys och Microsofts ofta rätt pretentiösa chefers presentationer. Här är en kort remix:

På horisonten finns nu Nintendo NX, kodnamnet för den nya konsol som de förväntas presentera nästa år, och som Iwata beskrivit med orden ”ett nytt koncept” och inte en direkt efterträdare till varken Wii U eller bärbara 3DS.

Just idag är det dock inte läge att sia om Nintendos framtid eller kritisera de senaste två årens strategi utan bara lyfta på den stora hatten för gamern som blev boss.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 03:50