Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Fyra mobiler för dig som ledsnat på Iphone

Intressanta alternativ till den grå och välbekanta Iphone-vardagen

Digitalt-bloggen säger som Vänsterpartiet: mångfald berikar! Därför vill vi slå ett slag för alla de fantastiska mobiltelefoner som finns att välja på idag, men som ofta glöms bort i skuggan av allas favoritlur Iphone.

Annons

Nedan följer listan över våra icke-Appletillverkade favoritlurar. Alla finns att köpa idag, alla har genomgått Digitalt-bloggens rigorösa testningsprocedurer*, och alla erbjuder klart intressanta alternativ till den välbekanta Iphone-vardagen.

*Rigorösa testningsprocedurer:Vi har hållit dem i handen, tagit minst en bild med kameran och gjort minst fem knapptryckningar per skärm. Testexemplaren har vi antingen lånat av vänner eller tiggt till oss av leverantörerna i fråga.

Sony Xperia Z

 

Sony har gått all in med sin senaste flaggskeppstelefon. Xperia Z är fullspäckad med teknik och dessutom (någorlunda) vattentät. Operativsystemet är Android, ombyggt med Sonys eget Xperia-skin.

+

Formen! Xperia Z påminner om en tillplattad Iphone 5. Den är högre och bredare men också något tunnare. På/av-knappen, som för övrigt är identisk med den på Sonys spelkonsol PS Vita, är en snygg detalj.

Skärmen! Den är fem tum stor och skryter med full HD-upplösning  (1920×1080). Telefonens skärm rymmer alltså lika många pixlar som din skinande nya hdtv hemma i vardagsrummet.

Kameran! Xperia Z tar riktigt bra bilder, klart bättre än min HTC 8X, och kan dessutom filma i hdr-läge (mer om det här).

Storleken! Xperia Z är en riktig bjässe i handen. Skärmen är svår att navigera med bara en hand, och räkna med att behöva lämna den i rockfickan om du inte har rejäla fickor på jeansen.

Nokia Lumia 920

Nokias sista chans på mobilmarknaden, säger vissa. Lumia 920 är ett muskelknippe. Här finns en av de bästa mobilkamerorna någonsin (hävdar Nokia) och coola finesser som trådlös laddning samt en extra känslig skärm som kan användas med vantar på.

+

Formen! Nokias designspråk för Lumia-serien är iögonfallande, om inte annat. Lumia 920 finns i en rad olika färger, som dessutom kan matchas till färgsättningen på operativsystemets ikoner. Jag gillar den gula bäst.

Windows Phone! Ja, faktiskt. Microsofts senaste operativsystem är ljuvligt att använda. Snabbt, snyggt och ibland riktigt innovativt. Inte minst integrationen med sociala medier är imponerande välgjord.

Kameran! Inte minst i dåligt ljussatta miljöer imponerar Nokias kamerateknik. Dessutom finns en inbyggd stabilisator som mjukar upp dina annars så skakiga filmklipp.

Apparna! Utbudet till Windows Phone är inte i närheten av lika stort som till Android och IOS. Helt tomt är det inte – här finns klart godkända klienter för Facebook, Twitter, Spotify och mycket annat – men mycket saknas. Fortfarande finns ingen Instagram-klient, till exempel. Ej heller Quizkampen eller Wordfeud.

Storleken! Lumia 920 är nästan löjligt stor och tung, och därmed inte i närheten av lika elegant som föregångaren Lumia 800. Bra som tillhygge i ett gatuslagsmål, mindre trevlig att bära runt på i byxfickan hela dagarna.

HTC Windows Phone 8X

Taiwanesiska HTCs Windows Phone-flaggskepp är ett mindre och lättare alternativ till Nokias pansarkryssare. I gengäld saknas vissa av de mest avancerade funktionerna.

+

Storleken! HTC 8X är en riktigt väldesignad telefon. Den känns gedigen och välbyggd, samtidigt som de rundade hörnen gör att den ligger bekvämt i handen.

Skärmen! 4,3 tum känns som den perfekta storleken, tycker jag. Den är rymlig men inte ohanterbart stor (se Xperia Z ovan). Skärmen i HTC 8X är dessutom både skarp och imponerande ljusstark.

Kameran! Överlag en trist historia. Bilderna känns ofta urblekta och kräver gott om ljus för att bli skarpa. Den klart sämsta mobilkameran av samtliga telefoner på den här listan.

Apparna! Allt som skrivits om Windows Phone 8 ovan gäller även här. Operativsystemet är en fröjd att använda, men app-utbudet är betydligt sämre än till Android och IOS.

Google Nexus 4

Nexus-serien tillverkas alltid med Googles välsignelse, med syfte att sätta ribban för kommande Android-telefoner. Den här senaste modellen är byggd av koreanska LG.

+

Operativsystemet! Fördelen med att köpa en Nexus-telefon är att man får operativsystemet Android utan det lull-lull som andra tillverkade (Samsung, Sony, HTC) envisas med att lägga till. Att använda Nexus 4 är att använda Android som det var tänkt. Dessutom är telefonen alltid först med uppdateringar till operativsystemet.

Formen! Jag tycker Nexus 4 är riktigt snygg. Den svarta, glasklädda ytan för tankarna till en gammal Bang & Olufsen-stereo. På ett bra sätt!

Formen! …men inte alla gillar Bang & Olufsen. Särskilt glittret på telefonens baksida känns lite väl pråligt.

Full disclosure: Daniel kör en Windows Phone 8X till vardags. Linus harvar på med en gammal Iphone 4. Ni kan läsa mer om dess spännande liv här

/Daniel (danielg0ldberg)

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar