Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Kameranyheter för sommarsemestern

Mats Rydström  |  Publicerad 2013-06-03 16:01  |  Lästid: 2 minuter

Fujifilm X100 S är en fin vidareutveckling av den ett par år gamla X100, en dyr men superpopulär kamera, trots och tack vare att den har något så omodernt/hipster-modernt som fast optik (utan zoom) och ja, ett rätt så tilltalande yttre. Tekniskt sett har X100 S en 16,3 megapixlars sensor, ny kvick processor och en massa småförbättringar ändå ut i detaljer som hur tröga reglagen är.

Kominationen med skärm och optisk sökare med digital bonusinfo är riktigt skön. Fujifilm har haft så hög efterfrågan under maj då den släpptes att man inte kunnat leverera nog med kameror, men det ska vara fler exemplar på gång till Sverige under juni.

 

Fujifilm X20 är en lite billigare modell med liknande formgivning (finns även i svart/silver som ovan), som vunnit pris som bästa expert-kompaktkamera. Den har också optisk sökare med digital info i, som komplement och alternativ till skärmen och 4x optisk zoom. Pris: 5 000 kronor

 

Canon PowerShot SX 280 HS är då en mer traditionell digitalkamera – ja, nu blev det ju bakvänt men ni fattar – med extra mycket zoom: 20 x. Canon satsar också på wifi överlag i sina produktserier, dels för att direkt kunna dela bilder socialt, föra över och skriva ut trådlöst, och för deras senaste EOS-kameror också fjärrstyra från mobilen. 12 megapixlar, förbättrade filmprestanda i full HD med 60 bildrutor per sekund och GPS för geotaggning får man också för cirka 2 900 kronor.

Olympus PEN E-P5

Den gamla sextiontalsserien PEN inspirerade Olympus att 2009 skapa en digital uppföljare, en minisystemkamera vars typ kallas ”micro four thirds”. Den senaste modellen bygger tekniskt på systemkameran OM-D, har 16-megapixelsensor och marknadens snabbaste slutare i klassen, som klarar bildserier med nio bilder i sekunden.

E-P5 har också moderniteter som wifi vilket bland annat innebär fjärrstyrningsmöjlighet via en app till iPhone och Androidtelefoner. Släpps i juni och kostar 10 000 kronor med ett 14-42 millimeters-objektiv eller tusenlappen billigare utan objektiv.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-07-20 11:58