Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Fyndläge på billiga smartphones

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-02-20 14:55  |  Lästid: 3 minuter
huawei_ascend_p6

Tjusiga Huawei Ascend P6 är visserligen en lite äldre Android-telefon, men vi gillar den både för dess design och funktioner. Men kanske framför allt för prislappen på strax över 2 500 kronor. Nu drar visserligen mässan Mobile World Congress i Barcelona igång på måndag, med nya och spännande lyxmodeller, men det kan ju också betyda att priset på bra äldre telefoner dumpas ytterligare. Att köpa billigt är bra, att köpa smart är bättre.

Huawei Ascend P6
Betyg: Fiskegubbar-4

En väldesignad, ultraslimmad telefon som släpptes redan i höstas, men som jag inte hunnit testa förrän i början av 2014. När den släpptes var den åtminstone världens tunnaste med 6,2 millimeter och en vikt på bara 120 gram, och det formatet känns fortfarande svårslaget. Den är en märkbar bit tunnare än en iPhone, som den i övrigt lånar delar av formspråket ifrån.

Överlag känns den snabb och smidig, jämförbar med betydligt dyrare konkurrenter. Systemet är av lite nyare modell, 4.2.2 men ska tydligen gå att uppgradera senare till senaste versionen KitKat (med siffrorna 4.4). Huaweis egna anpassningar av Android gillas, de kallas för Emotion och gör möjligen systemet mer likt iOS med hur man lägger upp sina appskärmar, men det funkar bra.

4,7-tumsskärmen är av god kvalitet och den vanliga 8-megapixlelkameran tar godkända bilder, utan att på något sätt vara i klass med Nokia Lumia 1020. Den förhatliga, alltmer brukade pr-floskeln ”grym på selfies” stämmer. Med 5 megapixlar får neo-narcien sitt lystmäte.

Huawei vinner också med några små detaljer: ett handskar-på-läge samt att hörlurskontakten pluggas igen med en liten nål, som också kan användas för att öppna luckorna för sim- och sd-korten. Den där pluppen är dock väldigt liten – jag tänkte plåta den men ja, eh, den är här någonstans…

Snygg lur som står sig sammanfattningsvis bra mot dyrare telefoner om man inte har maximala krav på prestanda eller kamera. Finns i svart, vitt och rosa. Söker du något ännu billigare har vi ytterligare tre budgettips, och en varning:

budgettelefoner_zte_htc_nokia

HTC Desire 500
Med en vikt på lätta 123 gram, 4,3-tumsskärm, 8 megapixel-kamera och Beats Audio – vilket betyder lite mer tryck i högtalarljudet – har HTC lite av varje till ett väldigt bra pris.
Pris från 1 500 kr.

Nokia Lumia 625
Nokia kör hittills uteslutande Windows Phone, denna kan även få Lumia Black-uppdateringen med bättre kamerafunktioner. Dessutom 4G! Finns i flera färger, är väldigt tung och sedan är ju systemet en smaksak. Men mycket telefon för pengarna.
Pris från 1 800 kr.

ZTE Blade Apex
4G även i denna lur som i övrigt andas lågbudget, med standardformgivning, ett gammalt system utan större anpassningar, men på det hela drägliga prestanda.
Pris från 1 800 kr.

Varning för nya Samsung Galaxy Core Advance, (som vi inte testat) men av specifikationerna att döma verkar vara ett på tok för dyrt och för dåligt hopkok av gamla Galaxy-modeller!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 03:13