Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Första titt på Bang & Olufsens nya bärbara minihögtalare Beoplay A1

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-04-21 09:00  |  Lästid: 2 minuter
BeoPlay_A1_1

B&O Play följer upp fina, platta trådlösa högtalaren Beoplay A2 med den ännu mindre, runda pucken Beoplay A1. Priset blir 2 500 kronor, vilket tycks relativt lågt för en B&O-produkt, och försäljningen startar redan idag. Digitalt återkommer med ett test inom kort, men här är några bilder och de första specifikationerna.

* * *

Det hela kan tyckas ha en lite rörig nomenklatur: Bang & Olufsen heter det danska anrika hifi-märket, som vi alla vet. Men sedan ett par år är deras modernare, mindre ljudprodukter som trådlösa högtalare och hörlurar ett eget bolag: B&O Play. Och deras prylar heter i sin tur Beoplay och olika kombinationer av bokstäver och siffror, där A är högtalare och H hörlurar, och låga siffror betyder mindre, billigare produkter.

A1 är formgiven av framstående danska industridesignern Cecilie Manz och kommer finnas i två olika färger: silver och en skönt djup militärt grön – med många hundratals små hål. De kan tyckas vara runda men vid närmare besiktning visar de sig vara ovala utåt kanterna, för att ge ett snyggt symmetriskt utseende på den lilla högtalaren.

BeoPlay_A1_2

Några grundläggande fakta som måste nämnas direkt är batteritiden på upp till ett helt dygn, 24 timmar, vilket är extremt starkt. Det är lika bra som den också pris- och storleksmässigt jämförbara Marshall Stockwell. A1 är 13 centimeter i diameter och knappt 5 centimeter på höjden, och kan hängas i sin rem runt dörrhantag och på andra krokar, för mesta flexibilitet i hemmet.

Laddningen sköts via en USB-C-kontakt och kabel som medföljer, däremot ingen laddare, utan du förväntas rimligt ha någon till din telefon eller dator att använda. Full laddning ska kunna uppnås på två och en halv timme.

Dessutom finns inbyggda runt-upptagande mikrofoner för att ta telefonsamtal eller hålla telekonferenser runt ett bord. Antalet knappar är minimalt, och handhavandet enkelt, det finns också en smartphone-app, bland annat för att para ihop två högtalare i stereo eller party-läge – lite som den lysande KEF Muo, som Digitalt nyligen testat.

Men hur låter den?

Digitalt återkommer med ett test efter helgen. Fler bilder på Beoplay A1 följer nedan, liksom en filmsnutt där designern Cecilie Manz och utvecklaren Jakob Kristoffersen beskriver idén med högtalaren.

BeoPlay_A1_4
BeoPlay_A1_3
BeoPlay_A1_5
https://www.youtube.com/watch?v=bMdX7LdTjZU
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:56