Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Följ favoritartisterna med appen Seenth.is

Mats Rydström  |  Publicerad 2013-08-02 09:44  |  Lästid: 2 minuter

Seenth.is är en ny svensk musikkändis-app till iOS som samlar information, eller rättare sagt flöden om populära artister (du laddar ner den här på App Store).

Här finns dels en ”fan feed” som samlar ihop material från fans, taggade tweets och andra uppdateringar, dels en ”live feed” med motsvarande om artistens konserter och dels en ”artist feed” med deras olika egna flöden som Facebook, Instagram och Twitter.

Tekniskt sett funkar det utmärkt, snabb och smidigt och med den inbäddade Soundcloud-funktionaliteten kan man lyssna på fan-remixar och annat medan man surfar vidare (man ser snabbt att det förekommer mycket ”plz lisn 2 dis”, lite som när man slängde upp kassettband på scenen när favoritbandet spelade, med oklara och orimliga förhoppningar).

Seenth.is har ett av utvecklarna bestämt antal artister, som hela tiden utökas bland annat på användarbegäran – du kan skicka in förslag från appen. Och det är helt klart att den i nuläget mest lämpar sig för fans av kommersiell pop, r’n’b, dansmusik och lättrock – genrerna där de flesta artisterna återfinns. Inom country finns bara syrefattig Nashville-pop och bland rockbanden finns mest stora trygga namn och endast ett svenskt: Opeth.

När man startar appen första gången så föreslår den artister att följa, och de tycks hämtas från vilka artistprofiler på Facebook man gillat och vilka man följer på Twitter. Mina normalaste gillningar var Tom Petty och Lykke Li så de fanns i alla fall. Appen presenterar alla artister mycket överskådligt så det är lätt att bläddra runt och kolla vilka som kan vara intressanta att följa. Man ser då direkt vilken typ av material de alstrar och hur ofta.

Det finns också en evenemangsavdelning med uppdateringar om olika större festivaler. Men det som saknas är tyngre material. Hoppas man på länkar till intressanta intervjuer, recensioner och bloggar får man helt enkelt lita till att de postas i artistens eller fansens flöden. Nu tarvar de flesta artister ingen närmare presentation men tänker man sig en breddning så kunde biografisk info vara på sin plats, till exempel en sektion med länkar till Allmusic och Wikipedia, Lastfm och liknande.

Sammantaget är Seenth.is trots allt en bra app som dock till stor del är beroende av kvaliteten på fansen, och på att artisterna (eller deras management) bjuder på sig själva.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-02 15:26