Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Färgglatt för en spottstyver från Nokia

nokia_x

Nokia X är en ny serie budgettelefoner, företagets första med Android, efter att ha varit exklusivt inriktade på Windows Phone – på gott och ont. Detta kan kanske ses som lite konstigt nu när Nokia också köpts upp av Microsoft, men här får vi Android i en anpassad variant, med ett utseende som går i linje med deras Windows-telefoner.

Annons

I stället för Googles olika tjänster använder Nokia Microsofts mail-, moln- och andra motsvarande tjänster, till exempel Skype, samt en del Nokia-exklusivt innehåll.

X-serien är i första hand riktad till ”tillväxtekonomier” och den miljard människor som är näst att skaffa smartphones, enligt Nokia. Priserna blir 89, 99 och 109 Euro för de tre modellerna X, X+ och XL, vilket får anses som en helt radikal, ultra-aggressiv prispolitik.

När och om dessa kan komma att lanseras i Sverige är oklart. Jag skulle själv inte ha något emot en superbillig smartphone av god kvalitet.

Formspråket är detsamma som vi vant oss vid med grälla ljusgröna, röda och gula kulörer (samt traditionellt diskreta vita och svarta). Skärmarna är väl tilltagna med 4 och 5 tum, däremot är kamerorna enklare med bara 3 megapixlar i X och X+ och 5 megapixlar i XL. Och processorn är genomgående av en betdligt långsammare och enklare typ med 1 gigahertz klockfrekvens, än vad vi är vana vid från dyrare telefoner.

X-serien är ett rimligt drag från Nokia, det tycker jag absolut, men frågan är om draget görs lite för sent.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar