Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Facebooktelefonen – här är den

Som väntat: Igår visade Mark Zuckerberg & co upp Facebooks nya mobilsatsning. Snarare än en helt ny mobiltelefon (även fast det finns en sådan också, se nedan) så handlar det främst om en uppsättning appar för telefoner av Android-typ.

Annons

Det hela kallas för Facebook Home. Enklast kan det beskrivas som ett slags skal, som ritar om hur Android funkar och sätter Facebook i centrum. Hemskärmen ersätts av Facebooks nyhetsflöde, sms-funktionen kopplas ihop med Facebooks chattprogram och så vidare. Digitalt-bloggen gissade helt rätt, med andra ord.

Mark Zuckerberg förklarade det hela bra vid lanseringen igår. Filmen nedan är väl värd att se för en ordentlig demonstration.

… Och visst kom det en telefon också. Den kallas för HTC First och kommer alltså med Facebook Home förinstallerat. Specs finns här, och The Verge har fått känna lite på den. För alla oss andra släpps Facebook Home för nerladdning på Google Play den 12 april (i USA. ”Något senare” i resten av världen, påpekar Wille på Twitter). Till en början funkar det bara med  HTC One X, HTC One X+, Samsung Galaxy S3 och Samsung Note 2. Stöd för fler modeller kommer inom kort, säger Facebook.

HTC First är den första telefonen med Facebook Home förinstallerat.

Facebook Home är helt klart en aggressiv satsning. Inte minst borde den få cheferna på Google att känna sig nervösa. Alla Googles försök att konkurrera med Facebook har misslyckats (minns du Google Buzz? Hur ofta loggar du in på Google Plus?), och nu utnyttjar Facebook öppenheten i Google-ägda Android för att smita in bakvägen. Det kommer göra det ännu svårare för Google att förverkliga sina ambitioner om att äga inte bara våra sökresultat utan även våra sociala interaktioner.

Den stora frågan är hur många som kommer bry sig. Hur många är tillräckligt kära i Facebook för att låta Mark Zuckerberg rita om hur deras telefoner fungerar? Att ladda ned och installera Facebook Home är inte svårt, men kräver en del pill. Resultatet blir en telefon som kommer kännas främmande för de flesta. Det återstår att se om den stora, icke-nördiga massan är redo för det klivet.

/Daniel (@danielg0ldberg)

 

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar