Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Elektronikskrotet dödar i Kina och Afrika

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-10-20 11:28  |  Lästid: < 1 minut

Visst är det jättekul med nya prylar, men tänk efter lite innan du sliter, slänger och köper nytt. Missade du Dokument utifrån igår, om hur vårt elektronikskrot smugglas till Kina och Västafrika, där det förorenar och dödar?

Det utmärkta reportaget finns att beskåda på SVT Play, på denna länk.

Första gången jag skrev om e-skrotet var för sex år sedan i KommITS, en IT-tidning riktad mot kommuner och offentlig sektor. I SVT:s film var engelska kommuner, skolor, universitet och andra institutioner överrepresenterade på soptipparna i Ghana, där skrotet till sist hamnar efter diverse olagliga omvägar. Ligger gamla svenska skoldatorer, mobiltelefoner och tv-apparater också där?

Den utrangerade tekniken hade skänkts till välgörenhet och sedermera smugglats ut ur EU. Det är olagligt att exportera e-skrot, och det som säljs inom EU ska återvinnas här – vi har redan betalt för hanteringen på prislappen. Men systemet funkar inte alls, och det ter sig mer etiskt försvarbart att slänga sitt e-skräp i de vanliga soporna.

Som om det inte vore nog letar sig återvunna komponenter och chip från denna skrotverksamhet tillbaka i den vanliga produktionen. Slitna, halvtrasiga komponenter kan hamna i styrsystem till tåg, flyg och andra kritiska funktioner. Krävs det en olycka och att e-skrotet även dödar här, för att vi ska styra upp verksamheten?

kommits_eskrot_2008
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-24 18:22