Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

E3: Stort nyhetssvep från första dagen på spelmässan i Los Angeles

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-06-17 18:07  |  Lästid: 4 minuter
fallout_4

Bildsvep och rapport från E3-mässans första dag med nya spel, trailers och trender. 2015 är det svenska spelåret på E3, och aldrig tidigare har den svenska spelbranschen varit så inflyteleserik eller synlig. 

the_walking_dead

Redan i entrén finns The Walking Dead, från svenska utvecklarna Overkill som ingår i Starbreeze-studion sedan 2012. De senare har också precis gått ut med att de tagit fram egna VR-glasögon.

Virtual Reality är en av de andra dominerande trenderna, med många aktörer som har idéer och pratar med stora ord. ”Immersive” är power-floskeln 2015. Men att köpa VR-prylar nu är lika korkat som det var att köpa en 3D-tv 2010.

Vidare bland de svenska spelen är Tom Clancy’s The Division äntligen spelbart på mässan och den lilla del som Digitalt testat under tisdagen motsvarar ungefär våra orimligt höga förväntningar.

the_division_mario_maker

Super Mario Maker är en level editor för Wii U som låter dig göra egna banor till det 30-årsjubilerande Super Mario Bros. Släpps i en jubileumsutgåva den 11 september och tiden till dess kan inte gå snabbt nog!

panorama4 starfox_zero_wiiu

Nintendos Shigeru Miyamoto presenterade på tisdagmorgonen också Star Fox Zero till Nintendo Wii U, som släpps till julhandeln. Wii U-handkontrollen har rörelsestyrning och en skärm, vilken används för att sikta och titta runt medan man styr på tv:n. Star Fox Zero är delvis inspirerat av de tidigare spelen i serien, utan att vara en remake, remix eller remastring…

god_of_war_3_remastered

Spelbranschen har på årets E3 nått ”peak remaster”, ungefär 15 år efter skivbranschens dito, och omgjorda versioner av gamla spel sprutar ut från alla håll. Trist brist på nya idéer eller bara fantastiskt att få spela God Of War III Remastered eller Gears of War Ultimate Edition med dagens mest avancerade grafik? Mest kul, trots allt.

Rare Replay är en samling med 30 mer eller mindre klassiska spel från långlivade brittiska studion Rare, som också firar 30-årsjubileum i år: Jetpac (1983), Battletoads (1991), Banjo Kazooie (1998), Conker’s Bad Fur Day (2001), Grabbed By the Ghoulies (2003), Viva Piñata (2006) och många många fler. Släpps exklusivt på Xbox One den 4 augusti.

callofduty_blackops3

Call of Duty: Black Ops 3 tar ett steg till in i framtidskriget och bort från rötterna – med robotdräkter, stora mechs och sjuka hopp. Som vanligt extremt actionspäckat och välgjort, men det känns som att CoD har sålt eller tappat sin själ de senaste åren. Mördandet är reducerat till ren mekanik – men det säljer…

fallout4_xcom2

Fallout 4 är mest hajpade spelet på mässan enligt IGN, men i stället för att låta besökarna testspela på mässgolvet släppte Bethesda en app: Fallout Shelter. Finns till iOS och kommer ”snart” till Android, ladda ned den här på App Store.

fallout_shelter halo5_hololens

Vi testade Microsoft HoloLens – de nya glasögonen som projicerar hologram på omgivningen – under en Halo 5 Guardians-session och då såg det ut ungefär som ovan innanför visiret. Det funkar ännu inte helt perfekt men är en intressant experimentell teknik.

darksouls3

Dark Souls III hade en stämningsfull men lite konstig trailer. Hajpas också i foajén med svart blodsprut, i bjärt kontrast till den kaliforniska solen precis utanför.

Tom Clancy’s Rainbow 6 Siege är ett svårt och mer seriöst actionspel med anti-terror-tema. En betatest körs igång den 24 september och sedan släpps spelet strax därefter, den 13 oktober. I och med att Xbox One blir bakåtkompatibel med gamla 360-spel så kommer de skicka med gamla Rainbow Six Vegas 1 och 2, gratis.

forza6-ford_gt

Ford GT är stora dragplåsterbilen i Forza Motorsport 6, som bjuder på mycket bättre vädersimulering än tidigare, med riktigt dramatiskt regn och vattenplaning. Men mesta förändringen är att vi nu har 24 tävlande bilar på banan och att drivatar-systemet med intelligenta motståndare baserade på verkliga spelare har vidareutvecklats och förfinats. Vi har dock bara provspelat tre bilar och banor, så ska inte dra några förhastade slutsatser om spelet, som släpps 15 september.

panorama2

NieR New Project är arbetsnamnet på ett nytt japanskt RPG från Square Enix, med en stämningsfull trailer.

I andra änden av spektrat släpper Square Enix ett nytt Hitman-spel, alltså om den skallige prisjägaren, som vi saknat på de nya konsolerna de senaste åren.

cuphead

Och till sist har vi indiespelet Cuphead… faktiskt ett av mässans allra mest uppseendeväckande spel. Ett gammaldags run-n-gun med manuellt animerade grafik i klassisk tecknad film-stil.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-07-23 14:08