Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

E3: Xbox One får både nya och gamla spel – från Xbox 360

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-06-16 07:26  |  Lästid: 3 minuter
xbox_halo_5_guardians

Xbox One blir bakåtkompatibel, vi såg en hologramglasögon-version av Minecraft och en stark line-up av spel på Microsofts stora pr-jippo på måndagen inför E3-mässan.

Xbox One och Playstation 4 är nu släppta sedan länge, alla deras extra mediafunktioner och lull-lull kända, men det har inte riktigt funnits den där överväldigande mängden spel som man önskat till endera konsolen. Om Sony följer Microsofts exempel vid sin presentation senare på måndagkvällen, så lär båda systemen snart kännas mycket mer prisvärda och nödvändiga köp för dem som fortfarande sitter kvar i gamla generationen.

Microsoft hade nämligen en räcka spännande nyheter och en piggare presentation än på flera år. Här är ett axplock!

 

Hologram + Minecraft = supercoolt!

hologram_minecraft

En förbluffande, ny Minecraft-versionen som använder hologramglasögon som heter Microsoft HoloLens. Rörelse- och röststyrning användes för att manipulera ett Minecraft-landskap som projicerades, osynligt för publiken, på ett bord på scenen – men vars grafik inne i glasögonen vi kunde se via en skärm.

Märkligt, mäktigt och imponerande.

Det finns alltså mer att hitta på med Minecraft och köpet av Mojang framstår inte som så konstigt längre. Hur upplevelsen ser ut inuti glasögonen återstår dock att se.

 

Spela gamla spel på Xbox One!

xbox360_window

Ett av de stora klagomålen på nya spelmaskiner är att alla gamla favoritspel som man köpt blir obrukbara, och man vill inte gärna ha alla gamla tv-spel stående framme, om man också har andra intressen och möbler. Det borde gå att lösa rent tekniskt så att Xbox One kan spela gamla Xbox 360-spel, har vi ju alla tänkt i två års tid.

Det gjorde det visst, för idag berättade Microsofts Phil Spencer att detta kommer att införas på bred front för alla spelare i höst. Applåderna blev enorma, och överglänste alla andra spelpresentationer. Redan idag kan vissa Xbox Preview-medlemmar testa det med en mindre mängd spel (se denna lista) inklusive Mass Effect och Perfect Dark Zero.

När funktionen väl lanseras i höst blir det över 100 spel, som kommer att utökas successivt, delvis baserat på den feedback de får in från spelarna.

Du behöver bara sätta i en Xbox 360-skiva för att systemet ska ladda ned en konverterad version som funkar på Xbox One – och nedladdade 360-spel dyker automatiskt upp under ”redo att installera”. Man får behålla sparade spel och achievements och kan spela multiplayer med kompisar som bara har en gammal Xbox 360.

Denna funktion blir tack och lov helt gratis – vilket är rimligt men inte självklart.

 

Gears of War 4 och en remixversion

Bland många andra bra spel, som Fallout 4, Rise of the Tomb Raider, Cuphead, Fable Legends, Tom Clancy’s The Division så visades även en rad exklusiva Xbox One-släpp upp. Däribland Gears of War 4, till stora applåder.

En man och en kvinna smyger i en blåsig borgruin med fiender som inte direkt syns, men som hela tiden är på sådant håll att de kan anas. Till sist en konfrontation. Spelet släpps till julen 2016. Jag är inget större fan av serien, men detta var både spännande och snyggt. Videon på Youtube känns dock lite för mörk i relation till hur den såg ut på plats i Galen Center i downtown LA, så justera era skärmar vid behov.

Som bonus fick vi veta att första Gears of War-spelet nu kommer släppas till Xbox One i en version kallad Ultimate Edition, den 25 augusti. Spelet är omgjort i 1080p HD, med snabb uppdateringsfrekvens (60 fps, det vill säga bästa möjliga flyt i spelet) och en betatest av multiplayerfunktionerna startar redan idag på Xbox One – och kostar inget extra.

 

Ytterligare en sida av Halo 5: Guardians

Dagens nya Halo 5: Guardians-film finner ni ovan, som visar uppdraget Battle of Sunaion. Det handlar om squad-baserade, våldsamma, dånande strider i stora miljöer med långt synfält och mestadels bra flyt. Spelets kampanjläge kan man spela lite hur man vill, hoppa in i en co-op över nätet, eller bara ta hjälp av datorstyrda medhjälpare.

Det kan vara svårt att skönja på bilden högst upp i artikeln men där står fyra personer på scenen och spelar, vilket är rätt uppfriskande då många företag helt enkelt väljer det säkra alternativet att bara spela in en filmsekvens och rapa upp den på storbild inför publik.

Spelet kommer att finnas för test på mässgolvet imorgon, och på ett specialevenemang ikväll, där det dock handlar om maxade multiplayer-läget Warzone. Mer om detta senare…

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-06-26 13:49