Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Konsolkriget del 2/3: Vänta!

Mats Rydström  |  Publicerad 2013-11-22 09:12  |  Lästid: 4 minuter
xbox_one_vs_playstation4

Nästa fredag kommer Playstation 4 till Sverige, medan Xbox One dröjer till nästa år. Är du en obotlig Xbox-fanboi kan du skita i allt detta, då tvingas du vänta eller får privatimportera, men du kanske vill läsa några recensioner? Här är några exempel från senaste veckan: en preliminär från IGN, Wired (7 av 10), Ars Technica och TechCrunch (7 av 10). Men står du och väger mellan det ena eller andra systemet, finns massor av skäl att avvakta – även om du faktiskt tänkt skaffa PS4.

Du kan vänta med att köpa next-gen-system till 2014 om…

• …du ändå bara spelar Grand Theft Auto V.
• …du kommer att spela en massa Gran Turismo 6, som ju släpps enbart till Playstation 3 den 6 december.
• …du hade sett fram emot PS4-exklusiva #Driveclub. Det är försenat till nästa år.
• …du redan har börjat spela Call of Duty: Ghosts och Battlefield 4 på din befintliga konsol och nöjer dig med det för nu. Med båda spelen ska du nämligen få uppgradera till en next-gen-version för motsvarande 10 € under en begränsad tid, och då flytta med dina upplåsta prylar, poäng och allt sånt.
• …du inte är så intresserad av de multiformat-spel som släpps nu utan siktar på till exempel Watch_Dogs (försenat efter Cafés pressläggning), Tom Clancy’s The Division eller Destiny, som kommer nästa år till bägge systemen.
• …du mest är intresserad av de Xbox-exklusiva spelen som Quantum Break, det kommande Halo-spelet eller de fyra längst ned i vår artikel.

destiny_bungie_gamescom_1
Destiny, från Bungie, kommer nästa år.

Vilket system du väljer bör alltså hänga på: Vilka bonusfunktioner som erbjuds. Vad dina kompisar har om ni spelar ihop online. Vilka exklusiva spel du gillar, sådana som bara släpps till den ena eller andra konsolen.

Prestandamässigt liknar maskinerna varandra med den åttakärniga Jaguar-processorn från AMD, 500 gigabytes hårddisk och stöd för ultra-hd, för att nämna några egenskaper. Playstation 4 har ett tekniskt övertag med ett bättre grafikkort och snabbare minne, och det kan visserligen översättas i bättre spel. Till exempel Battlefield 4 körs ju i högre upplösning på PS4 än Xbox One, som vi tidigare skrivit om.

Bonusfunktioner

Sonys inslagna väg är klart mer spelorienterad, medan Microsoft vill erbjuda mer av ett mediacenter också. En avgörande skillnad är att röst- och rörelsestyrning är en viktig del i gränssnittet för Xbox One med deras Kinect-mackapär, som höjer priset och medföljer alla Xbox One. Funktioner för multimediasystemet tycks genomtänkta, till exempel finns en hdmi-ingång som gör att du kan skicka in tv-signalen genom Xboxen och röststyra tv-tittandet.

Playstation 4 har å andra sidan korskoppling med den bärbara konsolen PS Vita som du kan streama spel till om någon annan ”behöver” tillgång till tv:n.

Exklusiva spel

De stora spelserierna, från sport till krig, släpps på alla format men vissa unika serier finns ju. Sony har Gran Turismo, Microsoft Forza. Xbox One har fler exklusiva släppspel, inget snack om saken. PS4 har egentligen bara Killzone: Shadow Fall och Knack.

För dig som beslutar dig för att vänta på Xbox One, här är Cafés fyra favoriter av de ”exklusiva” Xbox One-spelen… I nästa inlägg tittar vi så på argumenten för att köpa en Playstation 4 redan från start.

titanfall

Titanfall
Släpps exklusivt till Xbox One (och 360) av konsolerna, samt till Windows, men enligt EA till IGN kan framtida uppföljare komma att släppas även till Playstation. Spelet är utvecklat av Respawn Entertainment, startat av två högsta cheferna från Infinity Ward (Call of Dutys huvudutvecklare) och tar 90-talstrenden med mechs vidare. Ett onlinespel uteslutande i vilket du fajtas antingen till fots eller med robotar, och det ser faktiskt grymt skoj ut. 13 mars släpps spelet i Europa.

xbox_ryse_sonofrome

Ryse: Son of Rome
En till ”ny” spelidé av de exklusiva större spelen, det görs av Crysis- och Far Cry-skaparna och grafiken ser såklart fantastisk ut. Du är en romersk soldat som jobbar och slår dig upp i hierarkierna. Blod, röst och rörelsestyrning, och viss karaktärsutveckling.

xbox_deadrising3

Dead Rising 3
När zombiehorderna hopar sig är bra med next gen-kraften. Allt kan vara ditt vapen, du kan bygga ihop dem enligt din egen sjuka fantasi och använda mängder av fordon. Co-op-spel online som du snabbt kan hoppa i och ur.

forza5_dvr

Forza Motorsport 5
Microsofts eget Gran Turismo kommer givetvis också i ny version, med ”drivatars” som de kallar den artificiella intelligens som bygger på hur du kör. När du spelar mot datorn så är det i själva verket andra verkliga spelare som är dessa förares förlagor. Här en recension av brittiska Gamereactor (9 av 10).

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2013-11-22 13:26