Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Den ”rättevisemärkta” mobilen

Elektronik är en smutsig bransch. Den kräver mineraler som ofta utvinns i konfliktområden under de vidrigaste omständigheterna. Villkoren i fabrikerna är vida omskrivna. Ständiga uppgraderingar innebär berg av elektroniskt skrot.

Annons

Det nederländska projektet Fairphone tar sig an den övermänskliga uppgiften att ändra på det. Initiativtagarna är helt öppna med att det inte kommer gå snabbt. Att tillverka en smartphone kräver tillgång till fabriker, komponenter och distributionskedjor. Till exempel är en processor så vansinnigt komplicerad att bara en handfull företag i världen kan tillverka dem, vilket innebär att komponenterna i modern elektronik ofta kommer från samma företag, oavsett vilken logga som sitter på utsidan. Det är något helt annat än en kopp rättvisemärkt kaffe.

Men målsättningen är spännande. Mineraler som visserligen kommer från Kongo-Kinshasa men som inte ska brytas på ett sätt som göder konflikten. Tillverkning på fabriker där arbetsförhållandena är drägliga. En plan för återvinning när mobilen har gjort sitt. Dessutom teknik man kan (och får) hacka som man vill och prissättning som är lätt att överskåda, men det känns som en banalitet i sammanhanget.

Inom alla dessa områden arbetar Fairphone med partnerorganisationer.

Nu går den dessutom att förhandsbeställa för 325 euro. 5000 betalande före den 14 juni behövs för att produktionen ska sätta igång. Just nu är de drygt 1800. Leverans ska ske i höst. (Det står på sajten att förhandsbeställningar ska funka först 21 maj, men jag gissar att det är fel.)

Själva telefonen kör Android, har en skärm på 4,3 tum, dubbla kameror. Specifikationerna är inget man skriver hem om, men det är inte heller poängen. Det ska bli en smartphone som duger väl, varken mer eller mindre.

Fairphone har inte en chans att rucka på mobilmarknaden i stort. I fjol såldes 1,75 miljarder mobiler i världen. Även om projektet skulle bli en hejdundrande succé är det en droppe i havet, vilket innebär att Fairphone inte kan sätta press på underleverantörer eller tillverkare.

Men om det lyckas så kan det fungera som proof of concept på att de risigaste aspekterna av mobiltillverkning inte är helt oundvikliga.

/Linus (@LinusLarsson)

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar