Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

De enda 7 sakerna du måste veta om nya iPad Air 2

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-10-17 14:08  |  Lästid: 3 minuter
iPad-Air-2-blogg2

Nu är Apples iPad Air 2 – den tunnaste surfplattan på marknaden – här. Cafés teknikexpert Mats Rydström sammanfattar allt du behöver veta om den nya plattan (och minstingen iPad Mini 3).

* * *

Apples chefer har alltid varit bra på att omvandla helt vanligt, internt ingenjörsarbete till snackisar, och Tim Cook är inget undantag. Han säger att nya modellen av deras iPryl är den bästa de gjort någonsin – och får det att låta som en sensation, snarare än en självklarhet.

Men bortom pr-flosklerna finns faktiskt sju glada nyheter hos iPad Air 2 som du kan ha nytta av.

 

1. Snabbare processor

Den bästa nyheten är också den tråkigaste, mest självklara. Men snabbare processor betyder i slutänden att dina möjligheter ökar. Spelen blir snyggare och det går snabbare att pyssla med mer avancerade kreativa saker inom film, foto och musik.

64-bitarsprocessorn A8 finns redan i iPhone 6 – iPad-motsvarigheten heter A8X och är 40 procent snabbare än dess föregångare, och upp till 2,5 gånger snabbare när det gäller grafiken. Som jämförelse har grafikprestandan på pappret ökat med hela 180 gånger sedan den allra första iPaden.

Är du inte kreativ utan en slösurfare är detta självfallet helt oväsentligt.

 

2. Vassare kamera

Enkel- och tydligheten i att plåta och filma med iPad, tack vare den fina skärmen, matchas nu äntligen av någorlunda vettiga kameraprestanda. De tidigare trötta fem megapixlarna blir nu åtta och resultatet verkar lovande.

Du kan nu ta foton i burst-läge (även med selfie-kameran) genom att hålla in avtryckaren, samt timelapse- och slow motion-filma och ta bättre panoramabilder med upp till totalt 43 megapixlar.

 

3. Filma aningen bättre

Filmar gör du fortfarande bara i vanlig full HD, men med två nya mikrofoner blir i alla fall ljudupptagningen bättre. Märkligt nog tar inte Apple chansen att låta folk filma 4K-upplöst supervideo med sina iPads – vilket de senaste Androidtelefonerna, som LG G3 och Sony Xperia Z3 klarar. Rent tekniskt torde det inte vara något problem och med kraften i nya processorn borde det även gå att klippa sådant material drägligt smidigt.

ipad_air_2_2

4. Världens tunnaste

iPad Air 2 är ännu tunnare än fjolårets modell, nu blott 6,1 millimeter, vilket till och med gör den mer slimmad än iPhone 6. Detta har åstadkommits genom att skärmens olika skikt kunnat slås ihop. Tips: sitt inte på den!

 

5. Reflexfri skärm

Skärmen är storleksmässigt identisk med den förra med 9,7 tum och en upplösning på 2048 × 1536 bildpunkter, men den har fått en bättre anti-reflex-teknik. 56 procent mindre reflexer än tidigare utlovas.

 

6. Fingeravtrycksläsare

Liksom iPhone 5S och 6 har iPad Air nu också fingeravtrycksläsaren Touch ID. Det får dock inga långtgående konsekvenser mer än att det är lite smidigare att slippa slå in lösenord för köp och vissa appar.

 

iPadAir2-37. Guld

Nu återspeglas iPhones tre färger även i iPad-linjen och förutom silver och rymdgrått kommer iPad Air 2 alltså i en guldig variant.

 

P.S. Några få ord om iPad Mini 3

iPad Mini 3 var en relativ besvikelse, utan större nyheter än att den fått fingeravtrycksläsare och nu också finns i guld.

Ett tips för dig som inte bryr dig om ovanstående: Apple fortsätter att sälja iPad Mini 2, och sänker startpriset på enklaste modellen till 2 795 kronor, vilket gör den till ett mycket bättre köp om du vill ha en mindre padda.

Även första iPad mini (långsam med dålig skärm) fortsätter att säljas – varning för den!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-24 18:22