Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

De 15 bästa nyheterna i Apples nya iOS

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-09-20 17:11  |  Lästid: 5 minuter
IOS8_NYTT

Veckans nya funktioner till iPhone och iPad är en blandad kompott, med ett par riktiga godbitar. Digitalt har testat nya systemet iOS 8 och valt ut de 15 bästa nyheterna, fiffigaste funktionerna och mest lovande koncepten (som inte riktigt är där än).

1. Röst- och videomeddelanden

I stället för att skicka vanliga textmeddelanden kan du enkelt spela in ett prat eller en filmsnutt och skicka iväg med något klick. I en iMessage-konversation (de blåa chattrutorna, som är gratis då de går via Internet och inte telefoninätet) sitter en mikrofonknapp nere till höger och en kameraknapp nere till vänster som skickar ljud- respektive filmklipp.

Dessa funktioner går emellertid inte att använda för att kommunicera med folk som har Android- och Windows-telefoner eller surfplattor.

2. Senaste kontakterna

Om man dubbelklickar på hemknappen får man vanligtvis upp sina öppna appar, sida vid sida, och kan scrolla igenom och stänga dem. Nu visas i överdelen av skärmen också de senaste kontakterna som man ringt eller messat, och klickar man på ett ansikte kan man via små ikoner direkt kontakta vederbörande (bilden ovan till höger). Snabbt och smidigt!

ios8_kamera

3. Ändra exponering

Av de tre huvudsakliga kameranyheterna är denna bäst! När du ska ta en bild och petar på skärmen för att sätta fokus så ser du nu en liten gul sol bredvid fokus-kvadraten. Dra bara uppåt eller nedåt på skärmen för att ändra exponeringen.

4. Timelapse-filma

Slow motion-funktionen som tillkom i iOS 7 funkade inte optimalt, särkilt inte för att dela med sig av resultatet. Tidsförskjutning, som de kallar det på svenska, är roligare och tar en bild i sekunden och gör om detta till en film. Du hittar funktionen genom att svepa längst till vänster i kamera-appen.

5. Självutlösare

Till vänster i bilden ovan syns en klocksymbol – det är en självutlösare med tre eller tio sekunders fördröjning, som också passar på att bränna av tio bilder. Någon av dem blir förhoppningsvis användbar.

ios8_shazam6. Siri analyserar musik

Hjälpredan Siri kan nu identifiera vilken musik som spelas runt dig, med hjälp av Shazam-appens teknik. Fråga bara ”what song is playing?”. Vid högljudd musik kan hon emellertid ha svårt att urskilja din fråga.

Du kan nu också påkalla Siris uppmärksamhet genom att bara säga ”Hej Siri!”. Denna funktion aktiveras under Inställningar >> Allmänt >> Siri >> Tillåt ”Hey Siri” men funkar endast när iPrylen är ansluten med sladd. Sannolikt en säkerhetsåtgärd i och med att man då troligen sitter still hemma eller på kontoret med mindre bakgrundssorl.

7. Begär webbversion

Många webbplatser har mobilanpassade sajter som automatiskt laddas när du surfar in från telefonen – mer lättlästa och anpassade för en stående skärm. Dock långt ifrån alla och förvånande många kommersiella och offentliga tjänster är alltför dåliga och otillgängliga.

I stället för att behöva leta upp en eventuellt minimal textlänk för att växla till fullskalig sajt finns det inbyggt i Safari. Klicka i adressfältet där du skriver in länkar, dra nedåt i fönstret där dina bokmärken visas om inte redan valet Begär webbversion är synligt.

ios8_duckduckgo

8. Säker sökmotor i Safari

Förutom Google, Yahoo och Bing finns också sökmotorn DuckDuckGo att ställa in som förval för sökningar i Safari i iOS 8 (den finns också i senaste Safari för Mac). Fördelen med DuckDuckGo ska vara att de inte spårar dig och dina sökningar, som Google gör för att sälja annonser och babbla med amerikanska myndigheter.

9. Skicka senaste plats

Ett komplement till Hitta min iPhone, för att lokalisera en borttappad eller förlagd telefon efter att batteriet dött. Det funkar så att enheten alltid skickar ut sin allra sista position innan batteriets juice är slut. Aktivera funktionen under Inställningar >> Icloud >> Hitta min iphone >> Skicka senaste plats.

10. Markera mejl

Tidigare har man bara kunna svepa till vänster för att snabbt kasta ett mejl från den inbyggda Mail-appen. Nu kan du också flagga mejl, och i en utfällbar meny finns ännu fler valmöjligheter. Sveper du åt höger markerar du mejlet som som läst. Vänstersvepningen funkar bara sådär och det är lätt att råka slänga ett mail medan man fumlar på en liten iPhone 5-skärm, men funkar säkert bättre på iPhone 6 Plus.

11. Full koll på vänners bilder

iPrylarna lagrar allt ditt prat med olika personer i långa meddelandetrådar, om du inte aktivt raderar något. Nu kan du genom att klicka på Detaljer i en konversation snabbt se alla bilder och andra dokument som ni skickat till varandra under åren. Bra när man har för sig att man fått en bild men inte vet var man gjort av den.

Via Detaljer-funktionen kan du också skicka din nuvarande plats vilket ju är smidigt för att snabbt bestämma en mötesplats.

ios8_batteri

12. Bromsa batteribovarna

Bristande batterikapacitet är dagens smartphones absolut största problem. iPhone 6 sägs ha lite förbättrade prestanda men de tidigare har slukat batteri. Nu kan man få koll på vilka appar som drar mest ström, analysera vilka som är extra krävande och se till att slå av dem när de inte används. Kolla detta i Inställningar >> Allmänt >> Användning >> Batterianvändning.

13. Engelsk skrivhjälp

Om du håller in jordglobsknappen nere till vänster för att byta språk och byter till engelska kan du få hjälp att skriva hela meningar genom att bara peka på olika ordförslag. Funktionen finns tyvärr inte på svenska (ännu, men det kanske kommer).

14. Byt tangentbord

Man kan nu installera appar som ändrar tangentbordets funktion och utseende för att få andra sådana skrivhjälps-funktioner, ett exempel är gratisappen SwiftKey. Tyvärr tycks ännu inga av dem heller finnas på svenska, så detta har begränsat användningsområde.

15. Bättre hälsa, på lite sikt

iOS nya Hälsa-app är värd en artikel för sig, men det väntar vi med tills det etablerats ett ekosystem av appar som utbyter de data som samlas in om ditt liv via Hälsa. Du kan ange massor av personlig information och styra hur den ska delas med andra tränings- och hälsa-appar. Du kan också skapa ett Medicinskt ID som kan visas på nödsamtals-skärmen ifall du skulle råka ut för en olycka.

ios8_health
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-22 23:31