Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Datorerna som ser ut som en minnessticka – snart exploderar trenden

lenovo_ideacentre_stick300_1

En hel dator ryms nu på en sticka som sätts rätt in i skärmens hdmi-kontakt, och allt fler modeller släpps under året i Sverige. Digitalt tar en titt på fyra olika prylar i detta växande, snart eventuellt exploderande, segment.

* * *

Om prestanda är underordnat pris, smidighet och ett extremt kompakt format kanske dessa nya datorer kan vara ett alternativ. Som synes på bilden ovan består denna dator alltså av vad som ser ut som en extra stor minnessticka, och ansluts direkt till hdmi-uttaget på en skärm eller tv. Observera att du behöver ha med mus och tangentbord för att kunna göra något vettigt.

Annons

Man kan tänka sig flera användningsområden: för affärsresenären som vill göra om hotell-tv:n till en dator, ta över en skärm i ett mötesrum för en presentation, eller ett sätt för småföretag att skapa en enkel informationsskärm på en utställning, evenemang, sätta upp en webbkiosk i en lobby eller liknande.

Här är fyra exempel på denna nya teknik!

* * *

1. Lenovo Ideacentre Stick 300

lenovo_ideacentre_stick300_2

Det senaste tillskottet i genren kommer från Lenovo och kommer att släppas i oktober i Sverige, med splitternya systemet Windows 10. Stickan har en Intel Atom-processor på 1,3 gigahertz, 2 gigabyte arbetsminne och 32 gigabyte lagringsutrymme, en micro-SD-kortplats för att bygga ut minnet och en usb-port för att ansluta hårddiskar och andra tillbehör. Släpps redan i sommar i USA för 129 dollar.

Pris: 1 500 kr

 

2. Intel Compute Stickintel_compute_stick

Först ut i genren var Intel-pinnen som vi skrev om tidigt i våras, och som redan säljs i Sverige. Den har i stort samma tekniska specifikationer som Lenovos Ideacentre Stick, och finns i två versioner: en lite billigare som kör Linux och en dyrare med Windows 8.1.

Pris: 1 100-1 470 kr

 

3. Google Chromebit

En Chromebook på en sticka, och alltså inte en Windows-dator. Här är det i stället Googles Chrome OS som gäller, vilket kan användas för enklare databehandling med Google Docs och liknande samt webbsurf. En liten och förhållandevis snygg och smärt sticka med 16 gigabyte lagring, bluetooth för att ansluta trådlösa tangentbord och möss och en vanlig usb-port. Släpps i sommar i USA, men när den kan tänkas börja säljas officiellt i Sverige vet vi ännu inte.

Pris: 100 dollar

 

dell_wyse_cloud_connect

4. Dell Wyse Cloud Connect

Dell har en liknande produkt, som redan säljs i Sverige, men är direkt riktad mot företag där man jobbar mot molnet via Dells Wyse-tjänster. Denna sticka kör inte Windows utan Android, och kan alltså använda appar från Googles butik.

Pris: 1 600 kr

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar