Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Dags för Apple att sluta behandla sina datoranvändare styvmoderligt

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-03-21 13:38  |  Lästid: 4 minuter
apple_nyheter_mar21

Ikväll, måndag 21 mars, kl 18 svensk tid håller Apple ett presentationsjippo som går att följa via apple.com och av allt att döma kommer att handla om en ny, mindre iPhone med fyratumsskärm – som budgetval och motpol till de allt större 6S Plus och andra megatelefoner som inte får plats i byxfickan. Något som Digitalt tjatat om i ett par års tid.

Kanske också en ny, snabbare iPad med 10-tumsskärm, inspirerad av den större iPad Pro. Kanske rentav lite VR-teknik och nyheter på Apple Watch-fronten?

* * *

Digitalts författare tycker emellertid att det är trist att Apples fokuserar allt mindre på datorer. Under hösten kom bara små uppdateringar, och några gånger de senaste åren har de i stället bara slängt ut lite snabbare processorer i webbshoppen utan att göra en stor grej av dem på sina evenemang. För att det just sällan handlar om större innovationer numera – vilket man också kan säga om mobilerna.

Datorerna, som en gång var huvudsaken, är en bisak – visserligen med en köpstark och trogen kundkrets, men innovations- och ambitionsmässigt halkar de efter PC-tillverkarna och deras krumbukter när det gäller att skapa de mest uppseendeväckande 2-i-1-datorerna.

Att datorerna blivit allt mindre viktiga för Apple med åren hjälper inte alla som är ”beroende” av att använda Mac för sina speciella program och behov. Som inte vill chansa på att bygga en Hackintosh (en hemmasnickrad dator efter eget huvud, som med stor skicklighet kan funka ungefär som en riktig Mac), eller sitta med två-tre år gammal teknik på skrivbordet, flyget eller fiket.

Apple har hållt stenhårt på laptop-konceptet utan pekskärmar som kan vikas runt på olika sätt – och det är väl okej. Men då kan vi faktiskt kräva gammaldags datorer som åtminstone har den senaste tekniken. Dags att uppdatera följande!

* * *

macbook_air

Hela Macbook-serien måste ses över

Hela produktlinjen från den fläktlösa 12-tummaren MacBook, via 11- och 13-tums Air till 13- och 15-tums Pro skulle må bra av nya sjätte generationens Intel Core-processorer, de som kallas Skylake. De finns i mängder av Windows-laptops sedan i höstas, och fastän de flesta tester pekar på en modest prestandaökning har de ändå lite nya tekniker för bland annat säkerhet, och bättre inbyggd grafik.

Macbook Pro har visserligen högupplösta skärmar som på Mac-språk kallas ”retina”, men en del har två år gamla processorer och det håller bara inte. Macbook Air har uråldrig upplösning på sina skärmar som inte ens når upp till HD-kvalitet, och med nutida mått gigantiskt utrymmesslöseri med stora kanter runt den. Gör som Dell XPS 13 och pressa in skärmen i ett ett tum mindre hölje så blir vi glada.

Lägg gärna till senaste Thunderbolt 3 för att koppla in snabba diskar och andra tillbehör.

Efterfrågan: Fiskegubbar-5
Sannolikhet: Fiskegubbar-3

mac_mini

Hög tid att uppdatera Mac Mini

De senaste modellerna kom hösten 2014 och har fjärde generationens Intel Core-processorer, inte den nu aktuella Skylake-generationen. En bra ny modell med snabbare och större lagring, nya processorer och anslutningar samt mer modern Iris Pro-grafik, om inte något mer avancerat grafikchip… Det är väl inte för mycket begärt?

Och en prislapp på maximalt 10 000 kronor? Skärm, tangentbord och mus har vi redan – vi saknar bara modern datakraft utan att fördenskull lägga det treddubbla på en Mac Pro.mac_pro

Efterfrågan: Fiskegubbar-3
Sannolikhet: Fiskegubbar-2

 

Mac Pro – bara en parentes?

Tiden går snabbt och det var faktiskt mer än två år sedan Apples lyxigaste dator släpptes, strax före jul 2013: den tubformade art director-drömmen Mac Pro. De hade högsta möjliga prislapp, dubbla grafikkort men gjorde ett rätt flagrant avsteg från standarder, kunde inte byggas ut på traditionellt sett. Mac Pro sågs av många kreatörer i olika genrer, med gammal, dyr och välfungerande kringutrustning, som ett felsteg. En del tror att den kanske bara är en parentes i Apples historia. Men vad kommer i stället?

Lite mer kärlek och uppdaterade specifikationer kan faktiskt proffsanvändarna få lov att kräva av Apple. Det är de som trots allt fortsatt köpa deras datorer, även under magra åren innan iPod och iPhone gjorde Apple till elektronikgiganternas nummer ett.

Efterfrågan: Fiskegubbar-4
Sannolikhet: Fiskegubbar-2

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-21 13:48