Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

CES: snapshots och snabbnyheter del 4

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-01-12 21:00  |  Lästid: 4 minuter

razer_nabu
Inom trenden smarta armband är Razer Nabu ett av de klyftigare, särskilt om man är spelintresserad. Notifikationerna levereras på två separata oled-skärmar. En på utsidan för allmäna meddelanden och en på insidan för privata samtal, mejl och mess och andra data. Vi återkommer självfallet och tar en titt på fler smarta armband och klockor lite senare.

På spelfronten visade också grafikkort- och processortillverkaren Nvidia upp en hel del härligheter – här en kort snutt från deras racingdemo med en speldator för totalt 12 000 dollar, med hela fyra GTX Titan-kort (1 000 dollar vardera) i en SLI-setup som skjuter ut 1,5 miljarder pixlar per sekund till tre skärmar!

Innan vi går vidare tar vi en video till (som kanske redan är uttjatad, men jag är jetlaggad och ids inte detaljkolla det)… Michael Bay gillar ju att demolera grejor, och frågan är om han inte överträffade sig själv under Samsungs presskonferens.

Jag hörde talas om denna fadäs redan i taxin på väg in från McCarran-flygplatsen, men hade helt glömt av den tills hemkomsten. Då koreaner ska vara mycket strikta och seriösa lär Bays fail ha skapat mycket dålig stämning i styrelsen.

Edit: Cafés Filmbiten skrev om detta för ett par dagar sedan.

stax_SRM-212_prototype_amp

Under varje stojig, brölande, utmattande teknikmässa behöver man en Farbror Barbro-stund för sig själv tillsammans med riktig HiFi. Denna gång blev sällskapet denna prototyp på en ny hörlursförstärkare från japanska pionjärerna Stax, kallad SRM-212. Nätt, snygg, med VU-mätare och tillsammans med fyrkantiga elektrostathörluren SR-307 med kapacitet att ge multipla örgasmer.

stax_SR-307_headphones

Denna typ av hörlurar kallade Stax för Lambda då de lanserades för 35 år sedan, frekvensomfånget är nu ännu större: 7-41 000 Hz (jämför med slentriansiffran om den mänskliga hörseln 20-20 000 Hz). De artiga japanska herrarna avvärjde vant mina stressade försök att få fram priser och releasedatum med ”please, relax, first listen”. Efteråt kunde jag bara tacka för upplevelsen och lomma vidare.

edifier_spinnaker

En odefinierad mängd snäpp under Stax ljudmässigt finns alla högtalartillverkare, varav dessa stod ut mest designmässigt: Edifier kallar modellen för Spinnaker, men det är ju för satan hin håles horn. De 41 centimeter höga pjäserna finns i svart eller rött, har varsitt mellanregister-element, diskantskrika och nedåtriktad 4 tums subwoofer om totalt 90 watt. Spelar musik via blåtand, optisk eller vanlig sladd och har även högtalarutgång för extern subwoofer.

iluv_syrenpro_samsung_shape_m5

Högtalare, hörlurar och mobilskal går det verkligen fjorton på dussinet av på alla liknande mässor, här exemplifierat av till exempel SyrenPro från iLuv (till vänster). De kan användas utomhus och även i stereopar med blåtand, och batterierna ska räcka upp till fyra timmar. Släpps i slutet av januari för 150 dollar.

Samsungs nya multi-rums-högtalare (till höger) i Shape-serien heter M5. Systemet funkar alltså lite som Sonos, som ni redan vet allt om efter min recension av utmärkta Sonos Play:1.

sony_srs_x7

Jag gillar verkligen den otroligt strama, inget-jävla-trams-designen årsmodell 1983 på Sonys högtalare SRS-X7 – med 32 watts effekt, upp till sex timmars batteritid och både blåtand och wifi-streaming.

creative_roar

Creative visade också sin ”audiophile sound booklet” (nåja) SoundBlaster Roar, med lite fina extrafunktioner som alarm, inspelningsfunktion, sd-kortläsare och separata förstärkare för höga och låga frekvenser. Innan någon frågar ”ja, men hur låter dom då da?!” så får jag försvara mig med att man på ett mässgolv inte har en chans att bedöma det. Sådär, hyfsat, halvbra får bli den preliminära domen på alla högtalare.

toyota_concept

Bilindustrin fanns på plats, här ovan exemplifierad av en Toyota-konceptbil/trike och nedan Audi  Sport Quattro Laserlight Concept, en hybridbil med V8 och elmotor på sammanlagt 700 hästar och laserljus! Pew pew! De har dubbla räckvidden mot vanliga lysen och jag ställer mig tvekande till att världens alla trafiksäkerhetsverk köper dem rätt av.

Återkommer med fler bilinnovationer i ett separat inlägg.

audi_sport_laserlight_concept leyard_wall

Om inte alla nya tv-apparater med 4K faller er i smaken kan kinesiska Leyard säkert leverera en sådan här megavägg där en massa små LED-moduler sammanfogas.

Och har du jättestora ögon har du sannolikt också jättestora kläder. Då rekommenderas Samsungs 9000-serie – världens största tvättmaskin och torktumlare.

samsung_9000

Nu återgår vi till ordinarie program, men vi kommer givetvis att göra återkommande nedslag i trender, prylar och annat som upplevdes på CES i Las Vegas. Skynda nu över till Nöjesredaktörens liverapportering från Golden Globe-galan!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 04:42