Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

CES-mässan i Las Vegas öppnar imorrn!

roku_tv

Om det var 4K-tv, och i viss mån smarta klockor som Samsung Galaxy Gear och Sony Smartwatch 2, som var snackisen på IFA i Berlin i höstas så hoppas jag på lite fler visioner och lite färre apparater när nu CES-mässan i Las Vegas drar igång.

Annons

Givetvis kommer en uppsjö tv-tillverkare att visa 4k-skärmar, men det intressanta är väl ändå hur denna superupplösning kommer i andra produkter tidigare i kedjan, från mobiler och kameror till innehåll. Att bara titta på gammalt trubbigt uppskalat material är ju inte direkt framtiden som vi ville ha den igår. Youtube kommer att visa en strömmande variant av 4k-video baserad på en ny codec, men tekniken kan komma att dröja till 2015 enligt Engadget.

Smart tv är ett begrepp som inte är helt sant, som vi alla vet. Alla satsar på det, men inte fullt så många som tillverkarna vill använder tjänsterna. LG kommer att visa tv-apparater med webOS, det gamla systemet från Palm, som nu funnit en ny funktion. En smart-tv som vi skulle vilja kolla in är Roku TV, en streamingtjänst som senare i år blir hårdvara via det i väst obskyra märket Hisense (kinesisk gigant inom tv-tillverkning). Hur det blir med det i Sverige är givetvis helt oklart.

All form av 3dtv vore det jätteskönt att slippa se mer av.

En annan trend har varit jättemobilerna och mini-paddorna. Detaljer har redan kommit om Lenovos nya ThinkPad 8 (iPad Mini-format men med Windows 8.1) samt en Vibe Z telefon med 5,5 tum stor skärm. Samsung ska också ha två paddor, Galaxy Note Pro och Galaxy Tab Pro, som visas på reklam utanpå själva mässhallen enligt The Verge.

På spelfronten har vi hört att spelmaskinerna Steam Box, med mjukvara från Valve, ska visas av ett dussin tillverkare. En presskonferens hålls ikväll Las Vegas-tid. Processortillverkaren Nvidia har också en ny mobilprocessor, Tegra K1, med 192 kärnor. En helt annan strategi än det där med 1, 2 eller 4 stycken som vi är vana vid. Vad det innebär praktiskt lär vi få se.

steam2

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar