Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

CES: 4K- och andra bildnyheter del 3

sharp_tv

CES 2014 handlar som ni redan fattat väldigt mycket om bildkvalitet. Men en bra tittupplevelse handlar självfallet inte bara om maximalt antal bildpunkter, överdriven skärmstorlek, eller att den för den delen är böjd. Fastän Sharp också visade den sistnämnda typen var deras intressanta nyhet att de hakar på Dolby Vision-tåget från start, som den enda för oss här i väst välkända tillverkaren.

Annons

Med befintlig standard för färgrepresentation på våra tv-apparater är det alltid en kompromiss mellan bra svärta och tryck i ljuset, omfånget är för lågt för att ge en riktigt verklighetstrogen återgivning, men våra ögon är vana vid att en tv-bild ser ut som den gör.

Dolby Vision kommer innebära att taket höjs för hur starka de kraftigaste ljusen som blixtar och andra ljuseffekter kan vara, utan att kompromissa med de mörkare detaljerna. Det handlar om att ladda själva bildsignalen med mer information, och inte bara att tillverka mer ljusstarka skärmar. Det grundläggande signalformatet är visserligen kompatibelt med befintliga apparater, men det finns ytterligare 20 procent mer briljans att hämta i tekniken – och för det krävs en ny typ av tv-skärmar, som då Sharp kommer att tillverka.

sharp_dolby_vision

Tekniken måste även användas i produktionsfasen, och filmer måste genomgå en speciell mastrings-process för att laddas med den utökade informationen, varför nu olika studior och företag får den mjukvara och referensskärmar som krävs. Några som kommer att leverera innehåll med Dolby Vision-kvalitet lär bli Netflix, Amazon och Xbox Video från Microsoft.

Tyvärr fick jag inte tag i någon riktig expert på Dolby Vision för en intervju, men det som kan sägas är att detta kommer till julsäsongen så vi får nog chans att återkomma i ämnet.

sony_xtended_range_pro

Sony presenterade diverse 4K-modeller som XBR 950B som bland annat har tekniken X-tended Dynamic Range PRO som ska ge vanliga LED-tv-apparater svartare svart och ljusare ljust upp till tre gånger större än standard. Resultatet var klart synligt, vilket inte framgår av denna fullständigt värdelösa bild. Släpps i vår i 85- och 65-tumsmodeller.

Sony-Ultra-Short-Throw-Projector-Prototype

Sony hade också en prototyp på plats av en oerhört ball projektor som ger från 66 till 147 tums 4K-bild och projiceras på extremt kort håll. Ultra Short Throw Projector ser ut som en möbel och ställs direkt vid önskad vägg utan en massa installation. Den är 110 cm bred, 53 cm djup och 26 cm hög, har 4 hdmi-ingångar och diverse andra anslutningar och kommer att släppas i USA till sommaren för mellan 30-40 000 dollar.

lenovo_thinkvision_28

Inom 4K-datorskärmar visade Lenovo upp två nyheter: ThinkVision Pro2840m för proffsanvändarna men också ThinkVision 28 Smart Display, som förutom att vara en högkvalitetsskärm med 10 punkters touchteknik och Miracast-stöd, också har inbyggd nVidia Tegra-processor och Android 4.3. Utan anslutning till en dator kan man alltså köra Android-spel och appar! Släpps i juli och kommer kosta från 1 200 dollar.

toshiba_tecra_W50-A1500

Toshiba visade två 4K-laptops varav Tecra W50-A var den intressantare av de två med 15,6-tumsskärm,  riktig grafik med Nvidia Quadro K2100 M och 2 gigabyte grafikminne, och Intel i7-processor på upp till 3,7 GHz. Släpps i sommar.

Detta inlägg skulle ha gått ut fredag men teknikstrul gjorde att det inte dök upp förrän nu. Imorrn blir det diverse prylnyheter från sista mässdagen!

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar