Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Bullerdödande in-ear-lurar och en lysande batterihögtalare från Bose

Mats Rydström  |  Publicerad 2013-06-05 14:13  |  Lästid: 2 minuter

Bose visade igår upp två nya ljudalstrande prylar som jag snabbtestat. Ett par in ear-hörlurar, Bose QuietComfort 20, med teknik som dels stänger ute omvärldens oljud, dels har ett ”aware”-läge där omgivningen i stället förstärks så att du inte blir tillplattad av en truck när du korsar gatan medan du lyssnar på nya Fogerty-samlingen och känner frihet.

Hörlurarna har en bekväm gummipropp i tre storlekar med en liten arm som krokar i örat, en kontroll på sladden för volym och aktivering av aware-läget, samt en större dosa längre bort på sladden med ljudprocessorn. Två mikrofoner, inåt respektive utåt på luren, tar upp ljudet i lurarna samt bakgrundsljudet och processorn räknar ut hur oväsendet ska utsläckas.

Det funkar faktiskt förvånansvärt bra – farligt bra för någon så disträ som undertecknad som kommer att glömma aware-knappen. Batteriet till processorn räcker upp till 16 timmar, varefter musiken fortsätter men de andra funktionerna upphör att fungera.

Släpps under sommaren och kommer då att kosta 2 900 kronor. Väldigt mycket pengar så testa först hur de funkar för dig.

Den andra nyheten: en liten men välspelande portabel högtalare, Bose SoundLink Mini, som faktiskt återger både bas, mellanregister och diskant på ett förtjänstfullt sätt. Skicka in ljudet från din smartphone eller någon annan pryl via Bluetooth A2DP (parkopplingen går kvickt och krångelfritt).

Det är en liten men tung pjäs – med måtten 5,1 x 18 x 5,8 cm och vikt på 680 gram – i ett aluminiumhölje som inrymmer såväl två små högtalarelement som två passiva, motverkande membran, som flyttar luft åt varsitt håll så att enheten inte vibrerar iväg. Högtalaren laddas på en diskret svart fot och batteritiden ska räcka till sju timmar med rimlig volym.

SoundLink Mini kan komma ihåg sex sändande enheter – men det behöver du för all del inte berätta för kompisar med dålig smak som kräver att få ”bara spela eeeen låt?!”

Jag kunde inte testa på maxvolym, men vid något slags normal användning är ljudet balanserat, med fokuserad bas, tydliga gitarrer och lite krisp på toppen och med hyfsad stereoseparation.

Släpps den 11 juli och kostar 1 900 spänn.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 01:30