Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Blackphone – telefonen för dig som vill verka utanför myndigheternas radar

blackphone

Blackphone är den första riktigt säkra mobiltelefonen. NSA kan med stor sannolikhet fortfarande hacka sig in i och förstöra ditt liv om de så vill, men vill du göra det så svårt som möjligt för alla andra finns få alternativ att känna dig supersäker.

Annons

Telefonen måste betecknas som en stor succé – den presenterades på Mobile World Congress i Barcelona i vintras, släpptes i slutet av juni och sålde slut direkt. I skrivande stund vet vi inte när fler exemplar finns till försäljning, men spana för all del in store.blackphone.ch

Blackphone är framtagen av schweiziska SGP Technologies, ett joint-venture av hårdvarutillverkaren Geeksphone och säkerhetsexperterna Silent Circle, och här förklarar de lite mer om bakgrunden till projektet.

Kundunderlag verkar finnas. Om de är Lisbeth Salander, måste värja sig från industri- eller annat spionage, smugglar knark, smiter från sin skattskyldighet eller bara vill vara så hemliga som möjlig av någon annan, helt legitim anledning – det håller jag på denna insinuations-nivå.

Blackphone har inbyggda appar för att ringa och smsa anonymt, krypterat och säkert via Silent Circles nätverk. Det ska funka även om bara en av parterna har en Blackphone, enligt uppgifter till Computer Sweden tidigare i somras. Du får också säker, anonym surf och tekniker för att inte luras av osäkra publika nätverk.

Den större säkerheten sker givetvis på bekostnad av smidighet. Blackphone kör ett system, PrivatOS, som är baserat på Android men inte kan installera appar den vanliga vägen via Google Play. Däremot kan man installera Amazons appbutik och sköta resten på sniskan.

Skärmen är på 4,7 tum, processorn en fyrkärning Nvidia Tegra-processor med 2 GHz klockfrekvens – vilket på pappret åtminstone verkar ordentligt tilltaget. I övrigt är telefonen utrustad med en 8-megapixelkamera och all sedvanlig funktionalitet, utan att briljera. Priserna startar på motsvarande 630 dollar för bara telefonen, eller 830 dollar om du vill ha alla abonnemangstjänsterna inklusive säker molnlagring under två år.

Blackphone är en synnerligen intressant idé, men hur stor marknadsandel de når går nog att räkna i promille. Möjligen kan den få de vanliga mobiltillverkarna att tänka till och förbättra sin usla säkerhet. Hittills finns ett alternativ…

boeing_black_1

Alternativet: Boeing Black

Faktum är att det finns åtminstone ett alternativ, från flygplans- och krigsmaterieltillverkaren Boeing. Boeing Black kör Android, kryperar data i hårdvaran, men tycks specifikationsmässigt sett föråldrad. Dess skärm och övriga tekniska data motsvarar bara ungefär en iPhone 4 eller andra fyra-fem år gamla lurar. Och den här produktbilden känns inte helt förtroendeingivande utan mest som något som kunde ha produktplacerats i en svensk actionfilm.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar