Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

BeoLab 18: dyrt danskt, trådlöst lyxljud

beolab18_1

För ett par veckor sedan kom mycket fina nyheter från Bang & Olufsen, som jag då inte hann skriva något om: En trio av trådlösa högtalare, med skandinavisk design, den nya trådlösa tekniken WiSA och femsiffriga prislappar. Redan nu är det klart att de kommer att få pris vid CES-mässan i Las vegas i början av 2014.

Annons

Pelarhögtalarna BeoLab 18 är en modern uppföljare till BeoLab 8000 från åren 1992-2010, designade av Torsten Valeurs, med klassiskt B&O-formspråk. De kostar i standardutförande med svarta eller vita fronter 42 000 kronor paret, och med lamellfronterna i ek som syns på bilderna här blir totalpriset 51 200 kronor.

Högtalarna innehåller två 4-tumselement vardera med var sitt slutsteg om totalt 160 watt, och en diskant på toppen som beskrivs som ”svävande” och resultatet ska bli ljud som sprider sig perfekt i rummet oavsett position. De kan ställas på golvet eller väggmonteras.

B&O kallar den trådlösa WiSA-tekniken för Immaculate Wireless Sound och består i en sändare som kopplas till din övriga ljudanläggning, och högtalarna bara till närmaste eluttag. Tekniken använder ett relativt mindre använt frekvensområde för att dels minimera störningar och dels få tillräcklig bandbredd för oförstörd musik: närmare bestämt 24-bitars i dess ursprungliga samplingsfrekvens.

Som jämförelse använder cd-skivor och den mesta digitala musik som snurrar på nätet bara 16 bitar, medan 20 eller 24 bitar är upplösningen som används i de flesta inspelningsstudior. En vanlig cd-låt har samplingsfrekvensen 44,1 kilohertz, ett mått på hur tätt per sekund det finns digital ljudinformation, medan man ofta spelar in i 48 eller ännu högre. Här är en film om BeoLab 18, tekniken, designen och samarbetet med Paul McCartney.

BeoLab 17 är ett par mindre högtalare på stativ för 26 000 spänn paret och BeoLab 19 en subwoofer för 24 000 kronor.

beolab18_2 beolab18_3
BeoLab 18

beolab17
BeoLab 17

beolab19
BeoLab 19

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar