Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Filma bättre med Canon EOS 70 D samt andra kameranyheter från Sony och Samsung

Mats Rydström  |  Publicerad 2013-07-02 14:17  |  Lästid: 3 minuter

Canon EOS 70D är en ny systemkamera i ambitiös amatör-segmentet, ett par snäpp vassare än 60D och kanske en kontring mot Nikon D7100, som till exempel fått en så här fin recension.

Sensorn är på 20,2 megapixlar av typen APS-C till skillnad från en fullformats-sensor som Canon 5D (förklaras till exempel här). Den stora nyheten är Canons nya teknik DAF (Dual Pixel CMOS AF) för autofokus vid filmning. Det funkar som det låter: dubbla fotodioder per bildpunkt i sensorn tar upp ljus och hjälper till med fokuset, vilket lär kräva en hel del datakraft, men ska leverera jämnt fokus i filmläget och att man slipper sudd när man försöker följa nåt ösigt händelseförlopp.

Du kan också välja fokusområden på den 3 tum stora pekskärmen under inspelning för att anpassa dig efter vad som sker. Skärmen är av kapacitiv typ vilket möjliggör multitouch som på mobiltelefoner med zoom och svep. Vid stillbildsfoto kan de 19 punkterna i autofokus-systemet styras med en knapp vid avtryckaren utan att behöva ta ögat från händelsen framför dig.

Kameran filmar givetvis i full hd, med 24, 25 eller 30 bilder per sekund eller i halv hd med 50 eller 60 per sekund. 70D har också wifi, likt de nya kompaktkamerorna, och kan fjärrstyras med EOS Remote-appen, vilket möjliggör diverse kul kreativitet.

10 000 kronor kostar själva kamerahuset som släpps i slutet av augusti, och kommer även finnas i paket med olika gluggar.

Vi passar också på att redovisa två andra kameranyheter:

Sony Cyber-shot RX1R är en mindre uppdatering av RX1, som kom för ett år sedan. Det är en kompaktkamera med fast optik och fullformats-sensor (35 mm och 24,3 megapixlar) till skillnad från APS-C vilket förklarar det inte direkt facila priset av 28 000 kronor. Att sedan Sony tar tio gånger dollarpriset i Sverige, (3 700 spänn utöver momsen) är en annan femma men kan ju motverkas via privat smuggling.

Utseendemässigt är den ungefär likadan som föregångaren men den avgörande skillnaden är att de tagit bort lågpassfiltret, vilket ska ge bättre skärpa och större detaljrikedom. Processorn har förbättrats för att hantera den extra information mer ljus, färg och detaljer och att minimera brus.

Samsung Galaxy NX är en helt annan typ av systemkamera som – inte oväntat med tanke på avsändaren – mer fokuserar på kommunikation och den sociala biten av fotografi. Det är en spegellös kamera med en APS-C-sensor på 20,3 megapixlar och den första systemkamera att köra med Android (4.2 Jellybean) och 4g-teknik.

Det innebär ju att man kan köra olika fotoappar med Android. Lagringen sker internt eller på micro-SD-kort som rymmer upp till 64 gigabyte och allt presenteras på en hela 4,8 tum stor skärm. En funktion som Photo Suggest tycks dock helt meningslös, vem fattar inte att Egyptens pyramider kanske kan vara kul att fotografera, om man nu inte nöjer sig med de miljontals bilder som redan tagits på dem.

Galaxy NX kommer också i augusti och kostar då 14 000 kronor med ett 18-55 mm-objektiv (det finns 12 andra kompatibla gluggar till NX).

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-22 23:32