Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Bärbara molndatorn Solu är stor som ett drinkunderlägg – men ställ inte ölen på!

solu1

Solu är en portabel molndator som just nu fixar finansering via Kickstarter. En liten bärbar, kvadratisk platta på 10 centimeter med högupplöst skärm och snygg träfinish. Den kan vara ett alternativ till laptop och surfplatta och dels användas som den är, dels som en riktig dator med mus, tangentbord och skärmar med upp till 4K-upplösning – med processor och grafik från Nvidia.

Annons

Allt bygger på en prenumeration, där Solu står för program, molntjänster och backup, som troligen kommer att kosta 20 euro/månad. Förutsättningen är så klart uppkoppling eftersom programvaran och det du gör strömmas. Solu kommer inte ha 3G/LTE, alltså krävs wifi men det kan man om inte annat fixa via vilken modern mobiltelefon som helst medan man är på språng.

Den har ett nytänkande gränssnitt, som ser ut att skilja sig en hel del från andra teknikprylar, men bygger tydligen i grunden på samma teknik som Android och ska klara sådana appar också.

Solu är ett finskt start-up-företag och tillverkningen ska också ske i Finland. Grundaren Kristoffer Lawson står också bakom alternativa banktjänsten Holvi (som fanns med på Wireds topp 100-lista över spännande start-ups).

Hur kommer den funka? Det är lite luddigt men ett försök till förklaring syns i följande video.

De som väljer att backa kampanjen nu får en Solu för 370 euro (motsvarande 3 480 kr), jämfört med 450 euro som kommer att bli dess ordinarie pris. Hittills har de fått ihop 170 000 euro (av 200 000) och målsättningen är att leverera Solus mellan januari och maj nästa år – om allt går som det ska. Läs mer på deras Kickstarter-sida, men tänk på att det alltid finns risker med att investera i liknande projekt.

Digitalt hoppas kunna testa den i början av nästa år då de första exemplaren ska skickas ut.

solu2

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar