Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Återupplev några av spelhistoriens mest tongivande stunder

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-01-31 07:20  |  Lästid: 2 minuter

Tre extremt viktiga och inflytelserika spel från det sena 80- och tidiga 90-talet, i urval från Internet Archive, där över 2 000 gamla PC-spel nu finns att prova på. Skrev tidigare om Thexder och blev inspirerad att gå tillbaka i historien och återuppleva ett par riktiga dataspelsklassiker, som varit stilbildande i såväl äventyrs- som shooter-genrerna.

Leisure Suit Larry 1 – Land of the Lounge Lizards (1987)

leisure_suit_larry

Sierra hade redan gjort stora pionjärinsatser med äventyrsspel som King’s Quest I till III, Space Quest och sedermera också Police Quest. Men det var Larry och hans depraverade äventyr med sex och sprit som lockade mest för en tonåring.

För att bevisa sin ålder var man tvungen att svara på ett par frågor, och före Internet så krävdes finurlig research. Eller så fick föräldrarna ta det där snacket om blommor och bin.

Givetvis var spelet tämligen oskyldigt, men fiffigt och skojigt. Och liksom i King’s Quest lärde man sig lika mycket engelska framför datorn som i plugget.

Spela Leisure Suit Larry 1 på Internet Archive

 

Maniac Mansion (1988)

maniac_mansion

En riktig äventyrsklassiker och ett av Lucasfilm Games, senare LucasArts, mest tongivande spel. Bara inledningssekvensen dess musik är spelhistoria, liksom att man kunde välja tre av flera olika figurer – som också man kunde skicka iväg åt olika håll i huset. Gränssnittet med peka och klicka och olika kommando-ord användes också i deras andra spel, i Monkey Island– och Indiana Jones-serierna.

Och kan sägas startade hela peka-och-klicka-genren. Själva storyn är också förtjusande, med en grupp skolungdomar som ska undersöka vad som hänt med deras bortrövade kompis, som troligen hålls fången av husets suspekta ägare.

Maniac Mansion fick också en nästan lika klassisk uppföljare, Day of the Tentacle, 1993.

Spela Maniac Mansion på Internet Archive

 

Wolfenstein 3D (1992)

wolfenstein_3d

iD Software ledde utvecklingen av de nya actionspelen under 90-talet, först med Doom och sedan Quake – som startade den moderna tredimensionella shootergenren vi har idag, och även onlinespelandet. Men först kom Wolfenstein 3D…

Som B.J. Blazkowocz skulle man kuta runt i olika nazisthögkvarter och fick som slutboss möta Hitler i en mech-dräkt. Oerhört mäktigt för sin tid, med så kallad EGA-grafik med hela 16 färger på skärmen samtidigt. Det har senare gjorts remakes, till exempel Return to Castle Wolfenstein från 2001 – som i sin tur lade grunden till Call of Duty.

Spela Wolfenstein 3D på Internet Archive

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 03:47