Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Asus presenterar sin Macbook-dödare – säg hej till nya ZenBook 3!

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-05-30 19:32  |  Lästid: 2 minuter

Asus_Zenbook_1

Asus har precis presenterat en riktig Macbook-dödare, ZenBook 3, under Computex-mässan i Taiwan. Den är märkvärdigt platt och stilig, kanske den finaste i sin storleksklass vi hittills sett bland Windows-datorerna. Försäljningsstart ska bli under tredje kvartalet, troligen i juli eller augusti.

* * *

I stället för silver, grå, guld eller roséguld som Apple erbjuder sin Macbook i finns ZenBook i silvergrå, roséguld och denna tjusigt mörkblå kulör. Den är tillverkad i något Asus kallar rymdaluminium och bär deras speciella finish med cirkulära mönster, som syns tydligt på bilden nedan.

Asus_Zenbook_3

Läs Digitalts långa analys av Apples senaste 12-tums MacBook, datorn som släpptes för en månad sedan och är den direkta konkurrenten till Asus ZenBook 3. Macbook är en dator som vi älskar att ogilla, för sina flagranta men säkerligen rimliga kompromisser. Några som Asus tycks lyckas undvika. Låt oss jämföra dem!

Likheter:
• Ungefär samma vikt: 910 gram hos Zenbook 3 mot 920 gram hos Macbook.
• Ungefär lika stor skärm på 12,5 tum, jämfört med 12 tum hos Macbook. Det är 13 millimeter och anser jag vara marginellt.
• Endast en enda USB-C-port som ska täcka alla behov – dels för laddning, extern skärm och anslutning av hårddiskar och andra tillbehör. Du lär behöva köpa en adapter om du inte bara lever i molnet.

Skillnader:
• Zenbooks USB-kontakt har dock stöd för överföringstekniken Thunderbolt 3, vilket möjliggör extremt snabb dataflytt och i teorin också de externa grafikkort vi teoretiserat om i den här artikeln.
• Mest överraskande: Zenbook har ”riktiga”, mer högpresterande i5- och i7-processorer i stället för Macbooks fläktlösa processorer i M-serien. Detta kan åstadkommas med hjälp av världens tunnaste fläkt men därmed blir den inte knäpptyst som MacBook.
• En timmes sämre batteritid hos Zenbook, upp till 9 timmar i stället för 10 på en laddning.
• Zenbook har fingeravtrycksläsare för att du ska slippa lösenord och pinkoder.

* * *

Asus_Zenbook_2

Priserna är svåra att jämföra men Asus verkar – som väntat – bli billigare med ett startpris på 1 000 dollar för i5-processor, 4 gigabyte arbetsminne och 256 gigabyte lagring. I bästa fall översätts det till 11 000 kronor med svensk 25 procents moms, är vår vilda gissning.

Bästa modellen kostar det dubbla, 2 000 dollar, för i7-processor, 16 gigabyte arbetsminne och 1 terabyte lagring. Det är riktigt bra.

Macbook kostar 14 500 kronor för minsta modellen med m3-processor, 8 gigabyte minne och 256 gigabyte lagring, medan m5-modellen kostar 18 000 kronor. En m7-modell finns också att specialbeställa, men i nuläget blir det lite av en päron- mot äpple-jämförelse och det är först när ZenBook 3 testats på riktigt som vi kan veta hur prisvärd den verkligen är.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar