Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Årets dator: Lenovo Yoga 3 Pro, flexibel Macbook Air-utmanare

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-12-23 15:12  |  Lästid: 2 minuter
Lenovo_YOGA-3-Pro_1

Lenovos nya ultralätta och flexibla dator, som har tagits fram i samarbete med Aston Kutcher, är ingen fullfjädrad Macbook Air-dödare. Men den är en rimlig utmanare och en lyxig julklapp till den du håller riktigt kär.

Bäst i test – bärbar dator:

Lenovo Yoga 3 Pro

Medan Macbook Air står och stampar innovationsmässigt så trampar Lenovo och ett par andra PC-tillverkare upp nya stigar med sina datorer och plattor – eller kombinationer av dem. Lenovos nya Yoga 3 Pro är en ultrabook med en bra kombination av vikt, prestanda – och inte minst stil och finess! Den lånar vissa drag i form och funktion från företagets affärsdator Thinkpad X1 Carbon, men är mer nöjesanpassad utan att bli någon tramsig kompromiss.

Med dess ursnygga gångjärn, som består av 800 delar, kan pekskärmen fällas 360 grader, hela vägen runt, för att skapa en läsplatta. Eller så fäller man upp den till en bock och kan lätt ställa datorn på bordet eller i sängen för att se på film. Yoga 3 Pro anpassar sig efter vilket läge den används i, och överlag känns Lenovos anpassningar av Windows här mycket bättre än vid våra tidigare tester.

Lenovo_YOGA-3-Pro_2

Batteritiden är tyvärr sämre än hos Apple, tangentbordet har ganska små tangenter och känns lite svampigt. Man kan tycka att den strömsnåla Intel Core M-processorn borde vara lite snabbare, och lite mer strömsnål. Kanske att grafiken hade varit snäppet vassare och bättre för spel.

Men då hade Yoga 3 Pro inte vägt knappa 1,2 kg – vilket är lättare än motsvarande Macbook Air med 13-tumsskärm.

Priset kan tyckas högt men är egentligen bara en tusenlapp dyrare än en Macbook Air med motsvarande minne (8 gigabyte) och lagring (256 gigabyte). Och då får man en pekskärm med en upplösning på hela 3 200 x 1 800 pixlar – dubbelt så mycket på bredden och höjden som Apples skärm. Det ger enormt stor detaljrikedom och möjligheter att få mycket gjort samtidigt, fastän Windows 8 inte är lika bra som Mac OS X på att ta tillvara höga upplösningar. Med Windows 10 som släpps nästa år, lär emellertid detta bli bättre.

Har du av någon anledning 13 000 spänn över att lägga på en julklapp och objektet i fråga ska vara en ultralätt Windows-dator finns just nu inget bättre köp.

 

Lenovo_YOGA-3-Pro_3
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 04:44