Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Apptisdag: Snö- och vinterspecial för iOS

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-01-21 13:17  |  Lästid: 5 minuter

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga människor och när det nu äntligen blivit Blashyrkh-väderlek med rimlig mängd snö och köld för vår breddgrad, så är det hög tid att ge sig ut och kose sig. Innan dess kan det vara bra att uppdatera sig på appfronten, det finns en hel del snösport-appar både för åkning på längden, tvären och höjden, och givetvis också mycket specialiserade sådana. Här är bara några exempel av mer allmän karaktär, och övervägande utförsåknings-fokus.

Och innan det gnälls: Idag blir det bara iOS-appar eftersom jag för tillfället saknar Windows Phone- och Android-enheter att testa med. Men tipsa gärna om dina favoriter på andra plattformar i kommentarsfältet!

adac

ADAC SkiGuide 2014 Ladda ned här!  Fiskegubbar-3 

De tyska motormännen ADAC släpper varje år en tegelsten i pappersform med pistkartor och detaljerad information om större delen av Europas skidorter. Rena snöporren och före www:s genombrott bästa sättet att drömma sig till kallare bredd/längdgrader. I appform är den tyvärr betydligt snålare, visserligen med viss basfakta som också konkurrent-apparna håller med. Och det är trist att de ser så snävt på var man kan åka skidor i Europa, se ovan... Balkan, Tatra, Pyrenéerna och Norden är tydligen inte flott nog.

Snörapporterna verkar up-to-date men kräver att du fattar vad "pulverschnee" betyder, för att begripa resten krävs skoltyska. En engelsk översättning vore bra, när de väl jobbar igenom appen för kommande säsonger. Peak Findern är en kul bonus som med kameran, kompassen och höjdmätare tydligen ska kunna mäta toppars höjd och plotta dem på en karta, om jag fattat rätt. Det fanns tyvärr bara höghus runtom mig vid testtillfället så det funkade inte att testa på riktigt. En relativ besvikelse, med tanke på mycket höga förhoppningar.

salomon_powder_quest

Salomon PowderQuest Ladda ned här! Fiskegubbar-4

Visserligen med reklamsyfte men en bra Instagram-typ-app för alpinintresserade som mestadels bygger på användarnas bildrapporter med info om snödjup, kvalitet, om det är oåkt eller spårat samt vindförhållanden. Det är dock inte alltid tydligt vilken ort en bild är ifrån, om inte uppladdaren varit just tydlig med att ange plats eller skriva det i sin kommentar. Man kan givetvis gilla, kommentera och dela.

Appens andra delar består av en bullshit-befriad väderprognos som säger  "dump", eller ”don't bother” för olika delar av Alperna. Man väljer sina favoritorter att följa och får tillgång till lokal information som kan vara bra att ha lättillgänglig med larmnummer, adresser, ortens olika webbkameror och länkar till respektive orts info om lavinfara.

skireport_com

Skid & Snörapport Ladda ned här! Fiskegubbar-3

Appen med data från SkiReport.com är som en blandning av de två ovanstående, aktualitetsmässigt i vissa stycken bättre än ADAC:s motsvarighet, med tydligare presentation av ortinformationen, och här finns också möjligheter att ladda upp eller kolla in andras aktuella bilder och snörapporter. Den verkar dock inte speciellt välanvänd i Sverige då senaste Åre-bilden postades för tre månader sedan, men för alporter är det bättre ställt.

Det finns också en översikt för pudersnö på alla orter samt ett alarm där man kan få notifikationer från appen om det skulle falla specificerad mängd snö på ett ställe som du favoritmarkerat. Att kunna sortera orter med aktuellt snödjup efter avstånd från ens nuvarande plats är en smidig funktion för snabba beslut på morgonkvisten.

Appen lovar en hel del info som liftkortspriser men de saknas i många fall. Den är också uselt översatt till svenska, med viss störande reklam, och ofta otydlig: till exempel grafen ”Skidområde baserat på säsong (cm)”. Och pistkartorna eller ”Trail Kartor” kan man först se när man lagt till en ort som favorit vilket känns lite klyddigt. Till skillnad från flera andra appar i genren kan man dock kolla pistkartorna liggande och de tycks i genomsnitt vara av lite högre kvalitet/upplösning än i ADAC-fallet.

snorapporten

Snörapporten Ladda ned här! Fiskegubbar-2

Svenska SLAO:s motsvarighet vill göra lite samma grej, och har givetvis bra täckning vad gäller svenska skidorter, men i nuläget är den lite buggig, liksom ovanstående otydlig och omständlig. I bland fattar man inte att man är i nåt slags sökläge och inte kan navigera fritt efter den info man söker, utan måste gå tillbaka. Appen täcker 70 svenska anläggningar, visar dig de närmaste, senast sökta och dina favoriter.

Men att skriva att Hammarbybacken (i centrala Stockholm) är ”stängd för säsongen” när den i själva verket öppnade i lördags, och samtidigt redovisa att alla liftar och nedfarter är öppna ger inte direkt trovärdighetsbonus. Väderprognosen kunde också vara betydligt mer detaljerad, men lavinfara-informationen är tydlig, vilket så klart är viktigt.

Pistkartorna kan visserligen sparas ned i sin fulla upplösning till bild-mappen men inte ses på bredden på mobilskärmen vilket är en så liten men basal detalj. Så, ingen höjdare, men förvisso gratis så prova för all del.

OCH TRE KORTA TIPS!

skidvallatermometern

Skidvallatermometer
Ladda ned här!

Kostar 7 spänn, vilket är lite konstigt då den verkar vara en reklam-app för Swix. Här får du i alla fall tips om rätt valla för dina förhållanden baserat på snösort och temperatur, höjd och lufttryck kanske också borde finnas med, eller? Jag vallar inte så har inte en susning. Till skillnad från apparna ovan krävs inte nätuppkoppling vilket ju är praktiskt när man är utrikes.

longines

Longines Live Alpine Skiing
Ladda ned här!

Schweiziska klockföretaget som mäter tid i alpina världscupen (vi har faktiskt en liten intervju med teamet om tekniken bakom, som kommer på bloggen till helgens tävlingar) har också en app för att enkelt följa världscupresultaten och de pågående tävlingarna med alla resultat, nyheter, åkarbiografier, kalendarium, grafer över individuella prestationer och såklart ställningen i alla olika discipliner: till exempel damernas storslalom med dubbelt svenskt i topp. Grymt kört, Jessica Lindell-Vikarby och Maria Pietilä-Holmner!

skidspar

Skidspår.se
Ladda ned här!

En gratisapp och sajt som gör precis vad det låter som: guidar längdåkaren till lämpligt spår av 3 800 stycken runtom i landet. Här finns också aktuella rapporter från andra åkare, snittbetyg, hur stavarna fäster och varierande utförliga texter från de olika åkarna. Vill du hellre navigera via karta så blir det tydligt hur mycket skidspår det finns i en storstad som Stockholm – ut å åk!

BONUSINFO!

Telenor har satt upp ännu fler wifi-zoner i Åre och Sälen via gratistjänsten MySkiStar, som tillsammans med andra samarbeten med lokala näringsidkare som har wifi gör att det förhoppningsvis ska kunna surfas vitt och brett under snösemestern, oavsett operatör och abonnemangsform. Men liftkort krävs!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:00