Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Apptisdag: retrospecial med 90-talsspel

Descent, ett av de första riktiga 3d-spelen, och Final Fantasy VI återsläppta! Samt två äventyrsspel i 90-talsstil i dagens apptips.

För tydlighetens skull: Vänligen observera att köp sker på egen risk, då spelen ej är recenserade och två av dem är två decennier gamla.

Annons

descent

Descent (Windows)
3 €, köpes på Steam

Ett 19 år gammalt rymdspel som var redigt state-of-the-art då, men vars grafik nu ser rent förkastlig ut. På sin tid var det tämligen unikt som riktigt 3d-spel med flygning i olika grottor och labyrinter utan upp och ned. Doom, som visserligen var the shit hösten 1994, hade förflyttning vertikalt men inte fritt utan snitslat kan man säga. Descent var fritt och förvirrande.

Spelet är nu återsläppt på Steam (bara för Windows), med 50 % rabatt i en vecka framåt. Det är ungefär vad ett så uråldrigt spel är värt, tycker jag, så prova för all del att få perspektiv och återuppleva 3d-spelens ungdom!

final_fantasy_vi

Final Fantasy VI (Android, iOS)
119 kr, köpes på Google Play eller iTunes App Store

RPG-klassiker och enligt somliga det bästa av alla Final Fantasy-spel finns nu också på Android sedan en vecka, och till iOS sedan två. Dock till ett rätt saftigt pris för ett spel som är 20 år gammalt.

broken_sword_5

Broken Sword 5: The Serpent’s Curse (iOS)
38 kr, köpes på iTunes App Store

Fjolårets version av peka-och-klicka-äventyret Broken Sword (en spelserie som också har rötterna i 90-talets mitt) ansågs av vissa pusselfantaster som för enkelt men är snyggt och billigt. Jag har visserligen bara testat snabbt och inte märkt av de kraschar som några av betygsättarna på App Store klagat på, men en extra varning utfärdas härmed.

the_wolf_among_us

The Wolf Among Us (multiplattform)

Ett episodiskt äventyrsspel från Telltale Games (som var tidiga med sådant, till exempel med Sam & Max som jag hyllade i pappers-Café flera gånger under 2007) som släpps i fem delar fram till sommaren. Del två, Smoke & Mirrors, finns nu att köpa – och detta görs tydligen inifrån den första delen, i alla fall i iOS-versionen (som kostar 38 kr, så totalkostnaden lär bli 190 spänn).

Finns också till PC och Mac direkt från Telltale och kostar då bara 25 lågvärderade dollar för ett abonnemang på hela serien, inklusive en samlings-dvd (mot extra portokostnad).

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar