Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Apple Watch kommer till Sverige 17 juli

apple_watch_4

17 juli släpps Apple Watch i Sverige – till sist kommer alltså den omtalade, främsta smarta klockan hit. Vi ingick inte i den samling nya länder som tidigare tillkännagivits (och Digitalt skrivit om här, i samband med WWDC) utan nyheten stod plötsligt att läsa på Apples svenska hemsida.

Annons

Vad blir då priset?

Apple Watch finns i tre olika grundmodeller och två olika storlekar: 38 och 42 millimeter. Watch Sport är den billigaste, med ett enkelt armband i vitt, blått, grönt, rosa eller svart gummi. I det sistnämnda fallet är boetten ”rymdgrå” i stället för i vanlig ljus aluminium. Priset är 4 000 kr för de mindre och 4 500 kr för de större klockorna.

Den lite dyrare och mer varierade standardmodellen, som bara heter Watch, är i rostfritt stål och säljs i 20 olika utföranden. Den billigaste modellen kostar 6 500 respektive 7 000 kr beroende på storlek, och har ett enkelt vitt eller svart sportarmband. Lägg på en tusenlapp för vad Apple kallar för milanesisk loop: det närmaste man kan komma vävd metall (bilden nedan till vänster). De dyraste modellerna med klassiska länkarmband i rostfritt (nedan till höger, samt överst i artikeln) hamnar på 11-12 500 kr beroende på färg och storlek.

apple_watch

Watch är den modell som enligt tidningen M3 skiljer sig mest i det svenska gentemot det amerikanska priset. Billigaste Watch är hela 17 procent dyrare i Sverige än i USA, om man helt räknar bort den höga svenska momsen (amerikansk ”moms” varierar kraftigt mellan delstater och även städer).

Jämför man med priserna i € i andra EU-länder hamnar billigaste Watch till exempel på bara 6 000 kronor i Tyskland, inklusive deras moms, vilket är 500 kronor mindre än i Sverige. En smart resenär kan alltså spara en del pengar på att handla utomlands, och till skillnad från mobiltelefoner och datorer så finns ingen specifik anpassning mer än i klockans operativsystem.

apple_watch_2

Watch Edition är den lyxigaste modellen med boett i 18 karats guld (bilden ovan till vänster), och ligger mellan 110-180 000 kronor i pris. Att köpa en första generationens modell av en smart klocka, eller någon teknik över huvud taget, för sådana absurda pengar är givetvis helt idiotiskt. Nu ska visserligen klockans systemprogram sköta alla förbättringar som behövs, och version två är på gång ut, men det skulle sakna motstycke om det inte kom en förbättrad klockmodell – om inte nästa år så längre fram. Det rimliga är att köpa någon av de billigaste först och känna efter vilka behov som Apple Watch tillgodoser.

apple_watch_3

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar