Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Apple visar nya datorer på torsdag (äntligen!)

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-10-24 13:08  |  Lästid: 4 minuter
hello_again_apple_event

På torsdag klockan 19 svensk tid håller Apple ett pressjippo i Cupertino, där nya datormodeller lär presenteras. Det är första gången på flera år som Apple sätter rejält fokus på sina datorer i stället för Apple Watch, iPhone och iPad – och det finner Digitalt glädjande. På den här länken kommer du att kunna titta på presentationen på torsdag, men här sammanfattar vi först ett par rykten och tankar om vad vi kan får se.

* * *

Macbook Pro med dynamisk knapprad

Den troliga huvudnyheten är en ny modell av Macbook Pro – Apples mest ambitiösa bärbara dator, som kan fås med riktigt kraftiga prestanda om man bara öppnar plånboken på vid gavel. Dessa datorer har inte fräschats upp på flera år, och ska nu bli både lättare och mer slimmade än tidigare samt få sjätte generationens Intel Core i5 och i7-processorer. Dessa går under kodnamnet ”Skylake” och kom egentligen förra säsongen, men de nya ”Kaby Lake”-processorerna (som redan börjat komma ut i olika Windows-datorer) finns inte i för Macbook Pro lämpliga modeller. Därför väntas Apple använda fjolårets teknik – det ska dock påpekas att årets modeller uppvisar marginella prestandaskillnader.

Likt tidigare lär Macbook Pro ha 13 och 15 tums skärmar, men eventuellt med OLED-teknik. Detta är hittills ovanligt i datorskärmar, men vanligt hos tv-tillverkare som LG, och ger häpnadsväckande bra bild. Det mest spridda ryktet gäller en remsa som ersätter den översta knappraden med funktionstangenter, och där funktionerna förändras beroende på vad du gör. Ett liknande knep försökte Lenovo sig på med sin 2014 års modell av businessdatorn ThinkPad X1 Carbon, de kallade raden för ”adaptive function row”, men slopade den i senare modeller.

Enligt sajten Macrumors kommer Apple kalla sin rad för ”Magic Toolbar”, vilket går i linje med vad deras möss och tangentbord heter, och detta rykte baseras på en patentansökan som lämnats in. Här ser vi en konceptbild på hur designern Martin Hajek (besök hans sajt för fler bilder) tänker sig att knappraden skulle kunna se ut.

Macbook Pro OLED mockup

Nya Macbook Pro väntas också få samma typ av usb-c-portar som Apples 12-tums Macbook haft i två år, men den får troligen minst två-tre stycken. Fördelen är att de kan användas för att ladda datorn, koppla till en extern skärm eller hårddisk via protokollet Thunderbolt 3 med extremt hög överföringshastighet. Nackdelen är att Apples smarta magnetiska kontakt för laddningen troligen försvinner, den som lösgörs och räddar datorn när du råkar snubbla på sladden.

AMD, vid sidan av Nvidia det enda företag som tillverkar grafikkretsar, lanserade i somras sin nya ”Polaris”-teknik med mer prestanda till lägre strömförbrukning och pris än tidigare. Apple har oftast haft AMD-processorer i sina datorer, och deras programvara är mest optimerad och anpassad för tekniken. Att det kommer ny AMD-grafik i allt som presenteras förefaller därför högst sannolikt, och är positivt då den inbyggda grafiken i Intels processorer inte räcker så långt.

Apples billigaste bärbara dator, Macbook Air, i 11 eller 13 tums storlek skulle samtidigt kunna skrotas. Antingen blir den kvar i programmet, med en liten uppfräschning teknikmässigt men det vore mest logiskt att den går i graven. 12-tums Macbook fyller samma funktion på marknaden som liten, lätt och tyst, och nya Macbook Pro lär bli lättare än tidigare. Visserligen finns då ingen riktigt billig Mac att köpa, men Apple behöver inte konkurrera med låga priser, om de bara har riktigt bra aktuella modeller.

* * *

apple_imac_fcpx

Nya proffsdatorer bara en önskedröm?

Senaste uppdateringen av allt-i-ett-datorn iMac skedde i oktober förra året, men då fick endast toppmodellen Skylake-processor och en 5K-skärm med större färgomfång. Eventuellt kan vi nu få en mer generell tillfräschning av iMac med nya grafikkretsar och processorer.

Apropå skärmar så hoppas många på nya modeller efter att Apple Thunderbolt Display på 27 tum slutade tillverkas i somras. Rykten har gått om en ny modell, troligen med 5K-upplösning och med inbyggt grafikkort. Det vore den bästa lösningen för att göra Macbook Pro till ett fullständigt datorkoncept: koppla in den till en skärm och få riktigt kraftiga prestanda för filmproduktion och spel när den används på skrivbordet, medan den är dugligt portabel och högpresterande även utan.

Det vore förstås fint med nya snabbare, fyrkärniga processorer och nya grafikkretsar från AMD i lilla Mac Mini, men chansen att vi får se nya modeller får nog sägas vara 50/50. I förra veckan skrev vi om Mac Mini-liknande, modulära datorn HP Elite Slice, och mest tidsenligt trendigt vore om Apple också körde på modul-konceptet med sina framtida datorer. Det finns dock inga rykten som stöttar denna spekulation utan är bara undertecknads förhoppning.

* * *

mac_proDet var tre år sedan proffsdatorn Mac Pro kom i sin ”soptunne”-version, ett ingenjörsmässigt mästerverk men en lite feltänkt satsning då den inte är lika utbyggbar som tidigare Mac Pro-datorer. Grafikkretsarna kan inte bytas ut och all expansion med extra hårddiskar med mera, måste ske i externa kabinett. På över 1 000 dagar har nu Apple inte gjort någon som helst uppdatering av denna dator.

Är kanske Apples proffsdator-era förbi? Det är en försvinnande liten del av deras totala verksamhet, men med djupa rötter, inte minst i tidningsbranschen där alla redaktioner, liksom musikstudior, filmklippare och andra kreatörer använt Mac Pro. Att fortsätta sälja denna gamla dator helt utan förnyelse vore konstigt, att skrota den skulle sända tråkiga signaler till ett par tongivande (om än inte så stora) yrkesgrupper.

I dag bygger många egna s.k. Hackintosh-datorer för att uppnå riktigt höga prestanda, eller trimmar gamla Mac Pro-datorer från 2010-2012, som fortfarande är extremt kraftfulla, och har högt andrahandsvärde.

Det finns inga entydiga spekulationer om vad Apple kommer att göra. Samma dag inleds också Final Cut Pro Summit i Cupertino, en träff för dem som jobbar med Apples program för filmproduktion. Det kunde vara ett rent sammanträffande att dessa händelser sammanfaller, eller ett tecken på förnyad satsning på proffspubliken. Det får vi se på torsdag kväll…

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-10-25 10:42