Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Apple vill gärna se sin iPad Pro som en dator – här är tre tangentbord som gör jobbet

razer_900px

När 2-i-1-datorn och surfplattan Microsoft Surface lanserades, viftade Apple irriterade bort den. Penna och tangentbord var då otänkbara i iPad-konceptet – en dator var en Macbook och en surfplatta en iPad och så var det med den saken.

Annons

Några år senare har Apple helt vänt på klacken och introducerat inte bara en utan två olika iPad Pro som de tycker ska ersätta datorn – och dessutom både med penna och tangentbord. Nyligen lanserade Apple sitt officiella tillbehör Smart Keyboard, men samtidigt kom också två spännande utmanare…

* * *

Apple Smart Keyboard

apple_smart_keyboard_2

Nya Apple Smart Keyboard finns till båda iPad Pro-modellerna, såväl till lilla 9,7-tummaren som till 12,9-tummaren och kostar 1 600 respektive 1 800 kronor. De funkar alltså inte till vanliga iPad och iPad Air, då dessa inte har den speciella kontakten Smart Connector som krävs, och där ström och data överförs.

Därmed slipper man sladdar och parkoppling med bluetooth, dessutom ingår också vissa funktioner i iOS som underlättar användandet. När man inte använder tangentbordet fäller man upp det och får ett skydd för transport. Smart Keyboard finns både som svenskt och engelskt och gör iPad till en bra skrivmaskins-dator.

(Men det är ingen ursäkt att inte ge oss fräscha Macbooks – hör ni det, Apple!)

* * *

Logitech Create

logitech_create_3

Ett mycket snarlikt tillbehör från Logitech, som nu också lanserats till 9,7-tumsversionen av iPad Pro. Det är också ett tangentbord, fodral och stöd i ett, som dessutom också har bakbelysta tangenter för att du ska kunna jobba i mörker.

Logitech Create finns i svart och mörklått, i en kombinerad version för de nordiska språken, samt en engelsk, och har en hållare för pennan. En större modell för 12,9-tummaren finns också sedan tidigare. Priserna är 1 500 respektive 1 600 kronor.

logitech_create_1

* * *

Razer Mechanical Keyboard Case

razer_desk

Är du en seriös skribent behöver du så klart ett mekaniskt tangentbord med äkta tangentkänsla. Det tänker i alla fall speltillbehörspecialisten Razer som tagit fram ett exklusivt sådant, för den större 12,9-tumsmodellen av iPad Pro. Razer själva skriver inte ut vikten, som är 1 kg, och tillsammans med en iPad Pro på drygt 710 gram så överstiger det sammanlagt vad en 13-tums MacBook Pro Retina väger (1,58 kg). Så en fullvärdig dator är det nog, åtminstone viktmässigt.

Razer använder dock inte smart connector-tekniken, av någon outgrundlig anledning, utan bluetooth och tangentbordet har ett eget inbyggt batteri – vilket med bakgrundsbelysningen på full fräs endast räcker i 10 timmar. Det är inte en lika snygg lösning, kräver parkoppling via bluetooth, och att man laddar via USB. Men du får en laptop (som visserligen bara kör appar) med mekaniskt, bakbelyst tangentbord. Och det smäller i vissa kretsar väldigt högt.

Razer Mechanical Keyboard Case började skeppas i förra veckan och kostar 190 dollar (1 600 kr) plus frakt.

razer_dark

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar