Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Appen för dig som måste prata med stordatorn från kalla krigets dagar

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-08-02 12:04  |  Lästid: 2 minuter
tn3270

När jag växte upp hälsade jag ofta på pappa på jobbet på IBM, på studiedagar, sportlov och andra oklara ledigheter. Där grundlades mitt datorintresse under de första åren på 1980-talet.

Mitt intresse riktades till ett undangömt arkiv-rum där det stod en ny konstig dator som kallades för PC, och som inte gubbarna på kontoret trodde så värst mycket på. Den kunde man spela King’s Quest på, modern till alla moderna äventyrsspel – som det släpptes en remake av i förra veckan som du läser om här.

På pappas kontorsrum var det andra bullar. Där stod en 3279-terminal som hade fyra olika färgers text om alldagliga vuxna jobbproblem. Den var uppkopplad mot stordatorn som stod i en hel våning av källaren – och kanske Amerikat…

En stordator, eller mainframe på engelska, tillhandahöll all lagring, beräkning och program som behövdes och detta kablades ut till dumma terminaler som bestod av en skärm och ett tangentbord. De flesta viktiga funktioner som dagens intranät och internet levererar fanns – utom sociala medier. Redan julen 1987 spreds ett virus via ett glatt julkort.

Nåväl, vill eller behöver du emulera en sådan terminal för att prata med din gamla stordator (det är helt okej med mig, bara lite konstigt) finns faktiskt en app till din smarta telefon.

Ladda ned TN3270 Lite gratis, eller i full version för 289 kronor (till iPhone och iPad)

Faktum är också att IBM släppte en ny stordator i år, som ser ut som ett orimligt dyrt, designat överklass-kylskåp. En relik från en annan era eller en lämplig lösning på dagens problem? Kolla gärna Wireds artikel om detta.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 03:37