Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Androidtelefoner i rymden

En Phonesat 1.0 på sin jungfruresa. Foto: Nasa

Då var det klart: Android är världens coolaste mobiloperativsystem. Nexus One är världens coolaste mobiltelefon.

Det är nämligen så att Nasa har skickat upp satelliter i omloppsbana som kör just Android. Eller rättare sagt: Nasa har skickat upp satelliter som i allt väsentligt består av gamla, avlagda Nexus One-telefoner, inburade i metallkuber.

Annons

”Jaha,” kan alltså den stolte Nexus One-ägaren säga nästa gång någon skryter med sin nya Iphone 5. ”Men funkar den i rymden?”

Projektet kallas för Phonesat och är ett experiment i konsten att bygga små och billiga satelliter. Nasa konstaterar stolt att en Phonesat 1.0 – som modellen byggd på Nexus One kallas – bara kostar 3 500 dollar att tillverka. Jag har dålig koll på vad ett satellitbygge brukar gå loss på, men det låter ju absolut överkomligt.

Tre Phonesat-lådor befinner sig just nu i omloppsbana, där de tar bilder och skickar mätdata tillbaka till jorden. Om en dryg vecka väntas de göra sitt återinträde och brinna upp på väg genom atmosfären.

Synd att de inte klarar sig hela vägen hem. Jag tänker att en mobil som varit i rymden annars kunde dra in rätt bra med pengar på eBay.

/Daniel (@danielg0ldberg)

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar