Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Amerikanarna fick Apple Watch – vi fick Siri och ett dåligt bildprogram

ios83_emojis

Igår släpptes Apple Watch i USA och en rad andra länder, men inte i Sverige. Vi fick nöja oss med nya versioner av Mac OS X och iOS – och eftersom dessa påverkar oss, mig och dig synar vi veckans Apple-nyheter i en trestegsraket.

1. Nya emoijer och svensk Siri

Nya systemprogrammet till iPhone och iPad, iOS version 8.3, släpptes igår kväll och kan laddas ned och installeras utan större risk. Den innehåller en massa nya emojier och diverse buggfixar i bakgrunden, men framför allt kan den digitala, röststyrda assistenten Siri nu äntligen prata svenska!

Annons

Siri kan nu förstå svenska namn och adresser och hjälpa till med navigering och annat som vi kommer ta upp i en separat artikel. ”Hur skulle jag kunna veta det”, är svaret på frågan huruvida jag är snygg. Med Apples ansiktsigenkänning och alla självisar man tagit borde Siri kunna hjälpa en på traven inför kvällen…

bilder_macosx

2. Nytt bildprogram till datorn

Mac OS X-uppdateringen heter 10.3.3 och där stavas nyheten programmet Photos, eller Bilder i den svenska versionen, och det ersätter tidigare iPhoto (som dock ligger kvar i datorn).

Digitalt har testat Bilder under en månad och är kraftigt missnöjda. Visst finns en poäng i att få bildhanteringen i både dator, telefon och surfplatta att kännas likadan – men detta kommer till priset av ännu sämre flexibilitet och kontroll över ditt bildbibliotek.

Dess redigeringsfunktioner är aningen bättre än tidigare, och här finns samma verktyg och filter som i telefonen. Samtidigt tycks Apple tro att man kommer nöja sig med Bilder, och har aktivt stängt av möjligheten att dra och släppa bilder i Photoshop för proffsredigering. Att först behöva kopiera dem till skrivbordet eller någon mapp känns som en onödig omväg, som också riskerar förbruka onödigt diskutrymme om man nu glömmer att ta väck denna mellanlagrings-mapp.

Med iCloud Photo Library kan man nu helt lagra sitt fotoalbum i molnet och synka det till alla enheter. Har du en mindre mängd bilder kan det funka bra, men särskilt med iPhone 6 och dess bättre kamera, sekvenstagna bilder och filmer så slår man ju snabbt i 5 gigabyte-taket snabbt. Att betala extra för molnlagring känns inte så attraktivt, när Dropbox och många andra tjänster också har liknande funktioner och till viss del är gratis.

Men slå för all del på automatisk uppladdning till Min Bildström, så blir allt lite smidigare. Ska man välja att se något positivt med det hela är att Bilder knappast kan bli sämre, bara bättre med framtida uppdateringar…

3. Utländskt om Apple Watch

Men kom du hit för att läsa om Apple Watch? Ja, Digitalt har av naturliga skäl inte testat klockan men några längre amerikanska artiklar finns att läsa. Bäst är iPhone Killer: The secret history of Apple Watch i Wired. Där jämförs bland annat Apple-teamet med hur legendariske tv-producenten Lorne Michaels drev sina Saturday Night Live-anställda till vansinnets gräns – för att maxa kreativiteten.

Extremt retligt format att läsa i bara. Vilket märkligt nog liknar den stora Apple Watch-recensionen hos The Verge. Känns nästan som att Apple har levererat ett tekniskt/grafiskt ramverk också för publiceringarna.

Läs mer på Wired!
Läs mer på The Verge!

apple_watch_wired

apple_watch_theverge

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar