Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Amazons telefon – frihet under ansvar

amazon_fire_prime

Snart släpps Amazons första egna mobiltelefon i USA. Amazon Fire Phone lanseras via operatören AT&T den 25 juli och är en av de i USA mest omskrivna tekniksatsningarna på sistone. Men det särskilt intressanta med Amazon Fire är inte dess skärm eller kamera eller funktioner, som du kan läsa om i deras egna reklam här.

Annons

Ska man vara cynisk, och det ska man alltid vara utom när det gäller barn och blommor och sånt som är fint, ja… då är Fire enbart till för att Amazon ska bli ännu mer dominerande och i förlängningen fortsätta den utslagning av det lokala näringslivet som Walmart och liknande kedjor påbörjade.

Som alla vet började Amazon som en bokhandel som sedermera blev en e-bokhandel via läsplattan Kindle. Med deras enorma breddning av sortimentet de senaste åren, deras gigantiska logistik- och it-infrastruktur, är det väl möjligen bara så att det som återstår är att göra shoppingförfarandet lite enklare. Åtminstone om vi nu bara tar hänsyn till logistiken och kostnaderna i USA eller en isolerad marknad.

Mobil e-handel är ju melodin, den ökar mer än all annan sådan! När du kommer hem till datorn eller paddan har du redan glömt vad det var du trodde att du ville ha. Med en Fire Phone som tidsfördriv på bussen, på promenaden eller på muggen så blir impulsköpen fler.

Ja, det är kanske en amerikansk vinkel, men hur betedde vi oss själva i fredags – på väg till semestern, sommarnöjet, festivalen eller vad än det var?

Jag, och du, såg genomsnittssemestrarens beteende med egna ögon, vi kanske själva medverkade. I det relativt kris-o-drabbade Sverige sparade vi kortsiktiga kronor genom att envisas med att storhandla hos grossister och kedjor, och inte i den lokala lanthandeln, kiosken, gårdsbutiken, järnaffären eller vad det nu må vara.

amazon_fire_firefly

Amazons Fire Phone gör allt ännu smidigare. Telefonen får en Shazam-klon för att identifiera musik och leda rätt på denna på Amazon, eller på filmer och tv-serier med musiken i. Med appen Firefly använder man kameran som scanner och med en specialknapp kan man då plåta av valfri pryl och produkt och sedan få snabb hjälp att köpa den billigare på Amazon!

Konsumentmakt – det är väl bra!?

Priset på telefonen är också satt så att du ska känna att du har pengar över att handla för, och skaffar man en Fire nu bjuder Amazon på sin Prime-tjänst för fri streaming av musik, film och tv-serier, en halv miljon e-böcker och gratis frakt på fysiska varor.

Nu lär det säkert dröja länge innan Fire kan säljas i Sverige. Hur konkurrenskraftig deras e-handel verkligen är för småvaror kan diskuteras. Men det handlar ändå om ett slags makt och frihet under ett viss mått av ansvar.

Det ansvaret är jag – baserat på synintrycken av semestersvenskens beteende – väldigt osäker på om vi är intresserade av att ta.

amazon_fire_skal

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar