Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

7 nyheter från prylmässan CES i Las Vegas – veckan fortsätter med dagliga listor

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-01-05 14:08  |  Lästid: 4 minuter
Lenovo_X1_Carbon_Frost_900px

Vi är inne i början av en teknikintensiv vecka med anledning av gigantiska prylmässan CES, som öppnar i Las Vegas imorgon men där många tillverkare redan släppt nyheter. Därför gör Digitalt en speciallista varje dag med de bästa, viktigaste, roligaste, eller larvigaste grejorna från det senaste teknikdygnet.

* * *

1. Smartphone-kamera med optisk zoom

asus_zenfone

Asus ZenFone Zoom är en smartphone med kamera med optisk zoom – tydligen världens första i sitt slag. Telefonen presenterades faktiskt på CES redan förra året men ska börja säljas i USA i februari, för det facila priset 400 dollar. Det är en påkostad telefon i övrigt med 5,5-tums HD-skärm bakom skyddande Gorilla-glas, ett kraftigt batteri, och 64 eller 128 gigabytes lagring som också kan byggas ut med SD-kort.

Kameran har en Panasonic-sensor med 13 megapixlar och zoomen uppnås utan att objektivet åker ut från telefonens baksida. En kul idé om den funkar bra i praktiken, och till ett rätt bra pris, men frågan är hur stor marknaden för specialiserade kameratelefoner är? Nokias härliga Lumia 1020 från 2013 blev knappast någon större säljsuccé.

2. Stor men liten och snabb SSD-lagring

samsung_portable_ssd_t3

Samsung har en ny bärbar SSD som är mindre än en vanlig smartphone. Det är alltså en supersnabb extern hårddisk utan rörliga delar, i en snygg förpackning, som kan lagra allt och lite till för omedelbar åtkomst. Portable SSD T3 heter modellen och kommer att finnas i storlekarna 250 och 500 gigabyte, samt 1 och 2 terabyte. De två förstnämnda kan säkert bli överkomliga men en motsvarande SSD på 2 terabyte att sätta in i en laptop kostar redan nu över 7 000 kronor.

3. Lenovos businesslaptop blir ultraflexibel

lenovo_thinkpad_x1_carbon

Lenovo ThinkPad X1 Carbon har länge varit vår favoritlaptop i businessegmentet, med en kombination av låg vikt, snygg design i klassisk IBM ThinkPad-stil, hållbara material och goda prestanda. Den är ungefär jämförbar med en MacBook Air storleksmässigt, men med en tums större skärm (14 jämfört med 13 tum) och mer avancerad teknik på alla områden (förrförra årets modell hade dock en dum tangentbordslayout).

Modellen har nu fått nya Skylake-processorerna och upp till 16 gigabyte arbetsminne för att köra tunga program, och den har blivit lite lättare och tunnare. Släpps i februari för 1 300 dollar och uppåt. Däremot har den inte längre pekskärm men förklaringen finns i nya ThinkPad X1 Yoga, vilken har en pekskärm som kan vikas runt 360 grader så att det blir en surfplatta. Det kommer också en modell i april med lyxig OLED-skärm som vi ser fram emot att få se på nära håll.

4. AMD presenterar nya grafikkretsen Polaris

Polaris-tekniken för datorgrafik ska börja släppas från andra halvåret i år i olika kretsar, och fördubblar tätheten av komponenterna på kretskortet. Det ger bättre förhållande mellan prestanda och strömförbrukning, och ska vara särskilt lämpligt för att få in bättre spelgrafik i små bärbara datorer. Hurra! Mer nördfakta i filmen ovan.

5. Acer släpper stationär Chromedator

acer_chromebase_24

Chromebooks vet alla vad det är vid det här laget: enkla, dumma bärbara datorer som kör ett slimmat Google Chrome-system i stället för Windows. Allt du kan göra blir därmed att hålla på med webben och Googles tjänster, vilket för somliga räcker bra. Priset är lågt och krånglet mycket litet.

Nu släpper Acer en stationär dator, Chromebase 24, med samma teknik och allt-i-ett-design där datorn sitter i skärmen som mäter 24 tum och har HD-upplösning. En smart pryl för hotellobbyn, butiken eller annan offentlig miljö. Pris och släppdatum ej klart.

6. Magneten som räddar din Apple Macbook

griffin_magsafe

Apples 12-tums Macbook kom i april i fjol, är mindre och lättare än Macbook Air, med diverse fiffiga nyheter som tryckkänslig pekplatta, fläktfri tyst processor och den nya kontakten USB-C, som också är sladden och kontakten med vilken datorn laddas.

Apples klassiska laddningskontakt med så kallad ”Magsafe”-teknik saknas dock –ni vet magnetkontakten som lossnar när du hastigt rycker bort datorn eller snubblar på sladden? Vilket också räddar livet på datorn i många slarviga situationer. Nu har tillbehörstillverkaren Griffin fixat en lösning till 12-tums Macbooken, en adapter med magneter som de kallar Breaksafe Magnetic USB-C Power Cable. Den kommer släppas i april och kosta motsvarande 40 dollar.

7. Microsofts coola laptop dröjer till Sverige

microsoft_surface_book

Microsoft Surface Book var en cool laptop som Digitalt skrev om redan i oktober men som bara släpptes i USA. I dag ska den dock kunna beställas även i England, Frankrike, Tyskland, Österrike och Schweiz – länder med annorlunda och mer eller mindre konstiga tangentbord. Dock inte så konstiga som Sverige med våra å ä och ö, och vi får vänta ännu längre. Priset i Storbritannien blir mycket högt: 1 300 pund, vilket är över 16 000 kronor.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:57