Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

AKG N60 NC är årets bästa bullerdödande hörlurar

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-11-09 13:01  |  Lästid: 3 minuter

AKG_N60NC_1
Årets bästa bullerdödande hörlurar heter AKG N60 NC – lätta, kompakta och simplistiskt designade on ear-hörlurar som kombinerar riktigt bra ljud med noise cancelling-teknik, som skärmar av dig från den jobbiga omvärlden.

* * *

Designen är lika diskret, och enkelt tramsfri, som lite osexig. AKG N60 NC är inte hörluren för dig som har ett hävdelsebehov ute på stan, utan är en stor älskare av musik och annan ljudunderhållning och bara behöver en trogen reskamrat. Du pendlar kanske långt, flyger ofta, har blandad erfarenhet av hur tyst det verkligen är på SJ:s tåg, eller jobbar i ett stökigt kontorslandskap.

AKG_N60NC_3Bygeln är bekväm, likaså öronkuddarna och de sitter stadigt på hjässan utan påfrestningar – ett skäl är den lätta vikten på bara 150 gram. Då de är rätt små och sitter lätt på örat dämpar de inte omvärldsljudet väl utan noise cancelling-tekniken, som aktiveras med ett reglage på baksidan av vänster kåpa. Med denna påslagen stängs långt ifrån allt omgivningsljud ute, men mycket av det basiga bullret i omvärlden försvinner och lyssningen blir mycket mer njutbar – och på en lägre volym.

En av de största förtjänsterna med noise cancelling är att man inte behöver överrösta omgivningen med volym, vilket givetvis är skonsamt mot öronen. De ger inte lika total tystnad som till exempel Boses in ear-hörlurar QuietComfort 20, men de låter betydligt bättre. Ljudbilen förändras inte av det aktiva läget, vilket är fallet med de nyss nämnda, och en del andra hörlurar.

När detta test redan skrivits upptäckte jag på en bussresa en störning i ena hörluren ute på stan – det lät som ett störande ljud från en annan mobiltelefon i närheten. Det är givetvis inte acceptabelt om det skulle bero på dåligt avskärmad elektronik i den del där antibuller-tekniken sitter. Då jag inte kunnat upprepa detta fel under två veckors test kan jag acceptera att det kan ha varit en utomordentlig omständighet, och någon mycket stark sändare i närheten, men vill ändå utfärda en varning.

AKG_N60NC_2Hörlurarna är smart hopvikbara och får plats i en kavajficka modell större, och har löstagbar sladd av rimlig längd – vilket leder till mindre slitage. I det jacket ansluts en annan sladd för att ladda upp lurarna via usb, men i och med att det sker från samma uttag kan du inte ladda och lyssna samtidigt. Det är dock ett mindre problem eftersom batteriet räcker upp till hela 30 timmar för bullerdödande lyssning, vilket täcker alla behov och lite till. När batteriet väl tar slut kan de givetvis användas som en vanlig hörlur. På sladden finns mikrofon och en knapp för att pausa och ta samtal, men inte justera volymen. En speciell flygplansadapter medföljer också (en sådan där med två pluppar).

N60 NC har fått högsta betyg i ansedda ljudnördtidningar som What Hi-Fi, men fullt så översvallande är inte mitt beröm av ljudet. De har ett snyggt, balanserat sound och ordentligt bastryck utan att det tar överhanden, som i sig hade varit gott nog för en hörlur i 1 500-kronorsklassen. De är inte lika rena i ljudet som Sennheiser Momentum 2.0 (som dessutom är trådlösa men kostar över 4 000 kronor i största modellen), men låter bättre än Bose Quiet Comfort 25 (som kostar runt 3 000 kronor).

Priset för AKG-hörlurarna är 2 500 kronor, vilket också är en anseenlig summa men ljudkvaliteten, designen, formatet och antibuller-tekniken gör dem sammantaget till prisvärda och ett bra köp för den som värdesätter bra ljud.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-02 14:51