Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

9 spel till nya Windows 10 – många av dem kan du testa redan nu!

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-07-21 17:19  |  Lästid: 5 minuter
gigantic

Satsningen på Windows 10 – som jag skrev om i förra veckan – räcker inte långt utan nya spel att spela. Här är ett 9 stycken, antingen exklusiva datorspel, eller sådana som passar bäst i det formatet och inte framför tv:n. Många släpps redan i höst, och en del kan du redan vara med och testköra nu under sommaren.

* * *

Efter katastrofala experimentet Games for Windows är Microsoft nu på rätt väg med att knyta ihop sina olika plattformar till ett ekosystem av spel – med ett och samma gränssnitt på Xbox och PC. Samma funktioner, multiplayer över plattformsgränserna i vissa spel, och mycket annat som du kan läsa om den tidigare artikeln 9 saker som Microsoft gör för att blåsa liv i datorspelandet.

Men vilka spel har vi att se fram emot?

Givetvis kommer mer eller mindre pliktskyldiga PC-versioner av de stora spelserierna, men de känns sällan så kul. Till exempel var datorversionen av Batman: Arkham Knight så dålig att det drogs tillbaka från försäljning. PC-spelandet är problematiskt och har delvis ett välförtjänt dåligt rykte. Spelen som visades upp på E3-mässan var en blandad kompott, både stil- och kvalitetsmässigt, men förhoppningsvis kan en större push för Windows 10 få utvecklarna att satsa mer på bra spelupplevelser på datorn.

1. Starcraft slutar med Legacy of the Void

starcraft_legacy_of_the_void

Legacy of the Void är ett nytt expansionspaket till Blizzards klassiska action-strategi-spel Starcraft II, och ska avrunda hela spelserien. Det kommer att kunna köpas och fungera fristående utan moderspelet, och testas nu i en beta som man kan få tillgång till om man förbeställer.

Också till: Mac
Släpps: troligen till jul
Info: battle.net

2. Oblodig onlineaction i Gigantic

Färglatt och actionbetonat MOBA (förkortning för Multiplayer Online Battle Arena). Gigantic är ett stridsspel utan blod, bara med en abstrakt lekfull action – vilket är lite uppfriskande. Två lag fajtas mot varandra, och har varsin stor datorstyrd ”boss” på sin sida.

Betatestet startar i augusti och spelet kommer vara gratis att spela när det sedan väl släpps.

Också till: Xbox One
Släpps: i höst
Info: gogigantic.com

3. Snygg slaktfest i återuppväckta Doom

doom

Nya Doom delade publiken på E3 i två läger. Jag älskade hur de lyckats återskapa atmosfären från det över 20 år gamla originalet – den som man med dåtidens grafik fick försöka fantisera till i huvudet.

Spelet kommer sannolikt se fetast ut på PC, och dessutom släpps ett program för att göra egna banor: Doom SnapMap.

Också till: PS4, Xbox One
Släpps: våren 2016
Info: doom.com

4. Restaurera världen i Fortnite

fortnite

Genreöverskridande spel från Epic Games (Unreal) som ser rätt lovande ut. Världen har rasat samman men med fiffighet ska du och några vänner bygga upp samhället igen – ungefär…

Konstruera baser, gillra fällor, bygg och modifiera vapen. Och sajna upp dig för att vara med i alfatest-fasen, via länken nedan.

Också till: Mac
Släpps: oklart
Info: fortnite.com

5. Battlecry – ännu ett kulört MOBA

battlecry

I en alternativ version av 1900-talets värld är det så fint att alla konflikter löses med hjälp av speciella slagskämpar, i stället för regelrätta krig. Det handlar Battlecry om, ytterligare ett gratis-MOBA, denna gång från Bethesda och exklusivt för Windows.

Om spelets stil känns bekant beror det på att Viktor Antonov är art director (Half-Life 2, Dishonored). Färgglatt men våldsamt, med tre fraktioner som slåss mot varandra i två olika storlekar på slagen: 6 mot 6 eller 12 mot 12.

Frågan är bara hur mycket ”freemium” alla dessa nya spel kommer att bli – det vill säga hur kul man verkligen kan ha gratis. Beta startar i höst, se länken nedan.

Också till: –
Släpps: under 2015
Info: bethsoft.com

6. Driv bort aliens i XCOM 2

XCOM 2 utspelas 20 år efter XCOM Enemy Unknown, från 2012, efter att aliens har ockuperat jorden. Det lär ha en rätt smal men hängiven publik då det är ett turbaserat taktisk spel och inte ser ut som i trailern ovan – den är mest till för att sätta stämningen.

Också till: Mac, Linux
Släpps: november
Info: xcom.com

7. Kan vi lita på Fable Legends?

fable_legends

Fable är ett drygt tio år gammalt koncept som Microsoft hoppas inte har irreparabla skador, efter allt som pratkvarnen Peter Molyneaux sagt och inte gjort (läs på Eurogamer.net om senaste Molyneaux-härvan).

Han har dock inget med denna senaste version att göra, men Fable Legends påminner inte heller mycket om de tidigare spelen. Historieberättandet, som var spelets själ, är väck. Därmed inte sagt att det inte kan bli kul, men jag är inte helt övertygad av Fable Legends upplägg. Fyra spelar hjältar tillsammans, och en spelare är ond och styr fienden som något slags dockspelare.

Fable Legends blir gratis, så testa själva. En stor grej är i alla fall att man kan spela ihop oavsett om man har en dator eller Xbox One.

Också till: Xbox One
Släpps: under 2015
Info: fablelegends.com

8. Overwatch – ett nybörjar-MOBA

Blizzards första nya spelidé sedan Starcraft är också ett ytterst färgsprakande och kvickt multiplayer-spel. Eller ett MOBA för dummies, som någon sade, fastän spelet kan sägas vara en vanlig online-shooter.

Under sommaren har de släppt en rad filmer som fokuserar på de olika karaktärerena, här en snabbskjutande sälle som kallas Soldier: 76.

Också till: Mac
Släpps: när det är klart
Info: battle.net

9. The Witcher 3: Wild Hunt nu lite bättre

thewitcher3_wildhunt

Storsäljande action-rollspelet får med senaste patchen 1.0.7 några välbehövliga förbättringar, som mycket bättre manövrering till häst och handhavande av dina prylar, där man kan stasha undan grejor på olika ställen på kartan.

Enligt flera rapporter har spelets prestanda försämrats på Xbox och Playstation, men PC-versionen ska vara oförstörd.

Också till: PS4, Xbox One
Släpps: ute nu
Info: thewitcher.com

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 03:53