Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

9 saker som Microsoft gör för att blåsa liv i datorspelandet med nya Windows

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-07-16 14:56  |  Lästid: 5 minuter

pc_gaming_show
Vart tog datorspelen vägen? De senaste åren, och inte minst under årets E3-mässa, dominerade tv-spelen till Playstation 4 och Xbox One. Man fick leta ordentligt för att hitta spelen till Windows. Med nya Windows 10, som släpps 29 juli, hoppas Microsoft att datorspelandet får en skjuts igen.

* * *

Många spel släpps numera såväl till konsolerna som till Windows, fastän den sistnämnda versionen sällan får särskilt mycket uppmärksamhet. Hardcore-spelarna som bygger egna supersnabba datorer är en delvis isolerad grupp, långt från massmarknaden.

Samtidigt är förutsättningarna bättre än någonsin för casualspelare på datorn. Det finns massor av kapabla laptops att spela på – även under 10 000 kr om du inte går så långt som att skaffa en toppmodell som den Razer Blade Pro vi skrev om nyligen.

Windows 10 ser ut att bli det bästa systemet på ett bra tag och en kraftig förbättring från halvbakade Windows 8. Digitalt har testat det under en längre tid och tycker det är en värdig utmanare till Mac OS X, som hittills varit överlägset.

9_phil_spencer_pc_gaming_event

Phil Spencer är chef över hela Xbox-divisionen på Microsoft, här ses han på ett speciellt PC-spelevenemang under E3-mässan i Los Angeles i juni: PC Gaming Show. Han menade att de tidvis tappat tråden när det gällt PC-spel. Nu blir det emellertid andra bullar!

Hur ska då PC-spelandet få en renässans?

1. Windows 10 blir gratis

1_windows10_laptop

Windows 10 blir en gratis uppgradering för alla som har giltiga licenser av Windows 7 och 8 sedan tidigare, eller varit med och testat systemet under utvecklingsfasen. Det sägs att hälften av alla Windows-datorer fortfarande kör version 7, vilket är ett dåligt betyg åt 8:an.

Genom att göra 10:an gratis – precis som Apple gör med Mac OS X – hoppas Microsoft att alla ska vilja och våga gå vidare in i nutiden. Enligt Phil Spencer kommer det också stimulera spelutvecklarna att göra fler spel till Windows.

2. Streama Xbox-spel till datorn

3_xbox_app

Den nya Xbox-appen ser ut som det kommande gränssnittet i Xbox One, har bra funktioner och är bättre, snabbare och tydligare än tidigare. Via den kan man strömma spel från Xbox One, vilket också ska funka till andra Windows 10-enheter som surfplattor och telefoner.

3. Spela mot kompisar som har Xbox

2_xbox_windows_app_streaming

Microsoft ska pusha för cross platform-spelande. Det är upp till varje speltillverkare att fixa så att deras spel går att spela online på datorn vs Xbox, men det kommer att bli allt vanligare – och det bästa av allt? För att spela online på datorn med Windows 10 krävs inte ett Xbox Live Guld-abonnemang, som annars är fallet.

Det snackas också om att man ska kunna köpa ett spel till ena systemet och få ladda ned det kostnadsfritt till det andra, men detaljer om detta finns inte i nuläget.

4. Spela gamla Xbox 360-spel

4_mass_effect

Xbox One kommer senare i år bli bakåtkompatibel med och kunna köra gamla Xbox 360-spel, inte alla men fler och fler ska göras tillgängliga och Microsoft tar emot önskningar. Ett av de första spelen som kommer funka framåt julsäsongen är den första utgåvan av Mass Effect.

Dessa kan också strömmas till PC:n via Xbox-appen, Xbox 360-kontrollen fungerar också till PC och all annan funktionalitet som nätverksspel och att spela in filmer ska också fungera.

5. Xbox Elite Wireless Controller
5_xbox_elite_wireless_controller

Ny handkontroll som är riktad till de mer hängivna spelnördarna och släpps i oktober. Spakarna kan bytas ut, det finns ”paddlar” på undersidan för racingspel och avtryckarna kan ställas in att reagera som vanliga knappar, ”hair triggers” på spelspråk. Den funkar även till datorer och marknadsförs också för spel till Windows 10. Europeiskt pris ej satt men lär motsvara 150 dollar.

6. Spela Gears of War i 4K-upplösning

6_gears_of_war_ultimate_edition

Skärmar med 4K-upplösning börjar bli allt vanligare, och med en riktigt kraftig dator kan du spela spel som Witcher 3 i en sådan sjukt hög upplösning. Jämför med tv-spelen som bara klarar vanlig HD med hälften så många pixlar på varje ledd.

Ett exempel på ett nytt spel som lovar gott med 4K-upplösning är Gears of War: Ultimate Edition – en remake av det första spelet i serien. Det släpps nämligen inte bara till Xbox One (vilket sker den 25 augusti), utan också till Windows.

7. Mer strömsnål grafik

Microsoft säger att deras DirectX 12-teknik i Windows 10 (det som sköter spelgrafiken) är hälften så strömkrävande som tidigare. Bra för alla som räknar flygresor som fritid och gärna spelar på sin laptop.

8. Virtual Reality med Oculus Rift

8_oculus_xbox

Ett nytt samarbete mellan Oculus och Microsoft presenterades på E3-mässan, som bland annat innebär att man får med en Xbox-handkontroll när Oculus virtual reality-hjälm släpps nästa år, och man kommer kunna streama spel till denna från sin Xbox One.

9. Halo till Windows igen?

halo5guardians

Phil Spencer sa i en intervju med PC Gamer sagt att han inte utesluter det. Halo 5 Guardians släpps till Xbox One den 27 oktober. Kan vi hoppas på en pc-version 2016? Kanske inte, men i ett kommande inlägg tittar vi på ett antal spel till Windows som med säkerhet kommer ut senare i år.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 03:53