Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

8 nya spelprylar – tangentborden, skärmarna, mössen som gör dig till en vinnare

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-07-18 07:54  |  Lästid: 4 minuter
logitech_g810_900px

Ett nytt grafikkort (läs om nyheterna från Nvidia och AMD här) gör inte hela speldatorn. Här är åtta nya tillbehör, från musen som har inbyggd skärm och taktil respons till mekaniska tangentbord, ultrabreda och böjda skärmar, stora diskar och andra tillbehör.

* * *

Nya ultrabreda böjda skärmar

Acer_Predator_X34

Acer Predator X34
En extrem skärm i många avseenden, inte bara i att den är sanslöst dyr. Den är 34 tum stor och ultrabred med proportionerna 21:9, i stället för 16:9 som är vanlig widescreen. Böjd är den också, med 3440 x 1440 pixlars upplösning, vilket grafikkorten i förra artikeln klarar, och det är dessutom en IPS-skärm – vilka är dyrare, mer exakta med bättre betraktningsvinkel. Den gamer-anpassade designen, med linjer och logotyper som kanske anses häftiga längst nere i subkulturen, får man stå ut med.

Pris: 13 000 kr

Benq_XR3501

Benq XR3501
En aningen större, 35-tumsskärm, som däremot har en lägre maximal upplösning om 2560 x 1080 pixlar – den ultrabreda versionen av vanlig HD. Benq-skärmen är också byggd med en annan, billigare skärmteknik än IPS, och saknar stöd för grafikkorttillverkarnas nya tekniker för synkronisering av bildflödet, men har å andra sidan en mycket hög uppdateringsfrekvens på 144 hertz.

Pris: från 7 500 kr

* * *

Mekaniska tangentbord

logitech_g810

Logitech G810 Orion Spectrum
Ett mekaniskt tangentbord ger en annan känsla än de annars nu platta, slimmade, moderna tangentborden. Här är en modell för dig som också vill ha mycket ljus, vilket kan ställas in per tangent och synkas med andra ljusalstrande Logitech-prylar. det finns också 300 profiler för olika spel att tillgå. G810 har en annan typ av brytare (komponenten som avgör när du tryckt på en tangent) än många andra mekaniska tangentbord. Logitechs egna heter Romer-G och ska vara 25 % snabbare och 40 % mer hållbara än standardbrytaren Cherry MX, som ofta används i liknande tangentbord.

Pris: 2 000 kr

Corsair_K70_Rapidfire_RGB

Corsair K70 RGB Rapidfire
Corsair har också färgglada, mekaniska speltangentbord, som använder nya Cherry MX Speed-brytaren – en ny och hela 40% snabbare teknik än vanliga Cherry MX. Dessa kräver samma tryck som Romer-G men har kortare längd som en tangent måste tryckas ned innan det registreras som ett tryck (1,2 millimeter jämfört med 1,55). Liksom hos Logitech kan färgerna anpassas, och det finns också speciella knappar för att styra musiken.

Pris: 1 750 kr

* * *

Spelmus med skärm och skak

SteelSeries_Rival700

SteelSeries Rival 700
En hyfsat avancerad spelmus med sju knappar inbyggd skärm, som kan visa statistik och olika inställningar, och som med inställningsbar taktil feedback kan mikrovibrera lite och tala om när du till exempel har slut på ammunition eller om någon super-duper-kombo är tillgänglig att användas i spelet. Den redan nu exakta sensorn kan bytas ut i framtiden – om det kommer någon ännu bättre teknik.

Pris: 1 000 kr

* * *

Skaffa större lagringtoshiba_x300

Toshiba X300

Behöver du en riktigt stor hårddisk till den stationära datorn? Toshibas nytillskott i X300-serien lagrar hela 8 terabyte, på en 3,5-tumsdisk som snurrar med 7 200 varv och även ska kunna sättas i all-in-one-datorer där datorns kött och potatis sitter i skärmen.

Pris: 3 450 kr

Samsung 850 EVO 4 TB
Om däremot inte mekanisk hårddisk förslår och du kräver ett ultrasnabbt SSD-minne så har Samsung just utökat sin 850 EVO-serie med en 4 terabyte-modell, som kommer att släppas i slutet av juli. Priset per terabyte är dock betydligt högre, ungefär fyra gånger, än med en traditionell hårddisk med rörliga skivor.

Pris: ca 14 000 kr

samsung_evo_850

* * *

Tyst mag lev-fläktCorsair_ML120_pro

Corsair ML120 Pro

Kraftig kylning är viktig för spelsystem, men traditionella fläktar kan ofta bullra lite för mycket. Corsairs nya serie med fläktar använder dock ”mag lev”-teknik, vilket betyder magnetisk levitation – alltså samma typ som används för snabbtåget till Shanghai – och blir därmed mycket tystare.

De nya fläktarna finns i storlekarna 12 eller 14 centimeter samt med eller utan LED-belysning, och i färgerna rött, blått eller vitt.

Pris: från 240 kr

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 13:11